Vic commemora el desè aniversari de la mort de l'escriptora M. Àngels Anglada

Publicat el 10 de març de 2009 a les 17:25
 
Pietx va explicar que l’objectiu de l’Associació és revitalitzar i dinamitzar la xarxa d’activitats econòmiques del barri del Seminari Vell, i proposar i organitzar activitats lúdiques i culturals. Aquest és el cas dels actes que es celebraran durant els mesos de març i abril entorn a l’escriptora M. Àngels Anglada. Pietx també va destacar que els actes començaven ahir, dia 9 de març, no per casualitat sinó amb tota la intenció, ja que Anglada va néixer un 9 de març de 1930 i va morir un 23 d’abril de 1999. La mateixa data que finalitzaran els actes i, a la vegada, farà 10 anys de la mort de l’homenatjada, la diada de Sant Jordi de 2009.

Mercè Pietx va remarcar que s’han programat una sèrie d’activitats adreçades a tots els públics. Així, la setmana del 23 al 29 de març la gent gran serà la protagonista, ja que podrà fer una ruta literària pel Seminari Vell a entorn a l’escriptora. El dia 3 d’abril a la tarda hi haurà una roda de contes a càrrec de diferents àvies del barri i Manel Ricart. El 15 d’abril es programa l’acte que possiblement serà més multitudinari amb la lectura de “El violí d’Auschwitz” i que comptarà amb la participació de totes les escoles de secundària de la ciutat de Vic i  l’Escola de Música i Conservatori de Vic. El 17 d’abril es farà la presentació oficial de la ruta completa de M. Àngels Anglada. El 20 d’abril es farà una jornada acadèmica i literària a la Universitat de Vic i, finalment, el 23 d’abril hi haurà la cloenda amb un espectacle a partir de textos i músiques de M. Àngels Anglada a l’església de la Pietat.
 
La conferència de la poeta, novel•lista i amiga personal de l’escriptora,Núria Albó, sota el nom de “M. Àngels Anglada: entorn i projecció” va fer un repàs humà i literari de la vida i obra de l’escriptora. Va fer esment de la importància del valor de la família que tenia l’escriptora, de l’època franquista que van viure i on la llengua catalana estava en supressió i només “aquelles persones afortunades el sabien escriure i llegir”.

Albó també va dedicar unes paraules al carrer de la Riera de Vic que també ha estat present a l’obra de l’escriptora: “Ella ha immortalitzat el carrer de la Riera amb una tendresa irònica i amb una ironia tendra”.
 
L’obra de M. Àngels Anglada ha tingut una gran projecció i s’ha traduït a molts idiomes. També va tenir paraules de la persona que sempre demostrava tenir gran seguretat amb ella mateixa, i tal com deia Albó “propi dels grans genis”.
 
Durant el període 1972 al 1999 M. Àngels Anglada va crear moltes obres: 12 llibres de narrativa, quatre de poesia, vuit d’assaig i crítica i gran quantitat d’articles, conferències, entrevistes a banda de la seva dedicació a la família (filles, nets...).
 
Tots els crítics diuen que els escriptors es reflecteixen conscient o inconscientment les seves creacions literàries i on ella es reflecteix millor, segons Albó, és a la novel•la “Sandàlies d’escuma”, perquè la protagonista és inventada i l’ambientació és la més allunyada amb el temps. Té una infantesa feliç, no refusa la bona taula, manté amor apassionat d’adolescència que no arriba a bon port, viatja a Alexandria, on coneix poetes i el seu futur marit. També coneix la part més negra de la vida fins que retorna a la seva pàtria. “Amb L’auca de Quios, protagonista de la novel•la,  també hi té molt paral•lelismes: la infantesa feliç, l’amor a la música i a la poesia, la intel•ligència, la sensibilitat, el gust pels petits plaers de la vida, la generositat, la tolerància, la valentia, la capacitat de saber descobrir la part positiva de les coses en els moments més difícils... Una persona que tothom l’estimava. El seu cos va quedar a l’Empordà però el seu esperit es va quedar al carrer de la Riera de Vic”, va dir Albó.
 
“El millor homenatge que se l’hi pot fer a M. Àngels Anglada és continuar llegint les seves obres, ja que els escriptors i escriptores escriuen per trobar el lector ideal”, va finalitzar.
 
Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va agrair tot l’esforç emprat per part de l’Associació d’Activitats Econòmiques del Seminari Vell, el Patronat d’Estudis Osonencs, la Universitat de Vic, Casal de la Gent Gran i la Càtedra M. Àngels Anglada de la Universitat de Girona, entre altres.
 
Vila d’Abadal va afirmar que M. Àngels Anglada és un referent important per a nosaltres. Persones amb sentiment de país, que van lluitar per defensar la llengua i la identitat catalana.