Vic estrena una pel·lícula amb imatges inèdites de la Festa Major i els gegants de la ciutat

'Somnis d'espígol' fa un viatge a l'essència de la cultura popular vigatana i és un testimoni gràfic dels canvis que ha experimentat la capital d'Osona els darrers 100 anys

Aquest dimecres s'ha estrenat la pel·lícula Somnis d'espígol a l'Atlàntida de Vic.
Aquest dimecres s'ha estrenat la pel·lícula Somnis d'espígol a l'Atlàntida de Vic. | Aj. Vic
19 de juny del 2024
Actualitzat el 25 de juny a les 10:33h

Amb la Sala Ramon Muntanyà de l'Atlàntida plena a vessar s'ha estrenat en primícia aquest dimecres al vespre Somnis d'espígol, una pel·lícula sobre la història del seguici de Sant Miquel dels Sants -festivitat que se celebra a Vic des de 1779- i dels gegants i caps de llúpia de Vic produïda per l'Ajuntament, la Comparsa de Gegants de la ciutat i Espai Vital.

Articulada al voltant d'un repertori d'imatges inèdites cedides per particulars, la cinta és un testimoni gràfic de la història, les tradicions, la cultura popular i els canvis que ha experimentat la ciutat a tots els nivells durant els darrers 100 anys. Proposa un viatge per l'essència de la Festa Major i l'imaginari popular de la capital d'Osona i també reviuen records d'antics espais que avui ja no existeixen o que han canviat radicalment com, per exemple, l'antiga rambla del Passeig.

Somnis d'espígol és estima per a les tradicions, un tresor intergeneracional per a tots els vigatans i vigatanes que alguna vegada han corregut -o correran- davant dels caps de llúpia, han participat del seguici o tenen gravat a la memòria l'olor d'espígol que perfuma el carrer Sant Miquel cada 5 de juliol.

"A pocs dies per l'inici de la Festa Major és un tret excepcional aquesta estrena", apunta Bet Piella, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic. La idea del consistori és que la cinta es projecti durant els pròxims mesos a l'Espai ETC i també pels diferents casals d'estiu de la ciutat.

Roger Albert, ideari de la pel·lícula i membre de la Comparsa dels gegants de Vic agraeix "a totes aquelles persones, moltes de les quals avui ja no hi són, que han fet possible aquesta herència, el patrimoni cultural que ens han deixat de llegat". "Un poble que s'estima a si mateix ho demostra a través de les seves festes i tradicions, perquè les manté i les estima. És un reflex de la seva salut veure que té un sentiment de pertinença per crear cohesió social i una bona convivència. En una ciutat com Vic, que està creixent molt, és important que mostrem aquest arrelament", apunta.

Des de fa anys, la ciutat compta amb un arxiu on s'aglutina tota la documentació relacionada amb la Festa Major i els gegants de Vic. "Quan vam veure totes les imatges que teníem vam pensar que les havíem d'ensenyar públicament", explica Roger Albert. La gran majoria són imatges de particulars "però són patrimoni de tots".

Sobre la possibilitat d'una segona part de Somnis d'espígol, el guionista de la pel·lícula, Jordi Colom, recorda que "l'arxiu continua obert i totes les imatges seran benvingudes" i "ens serviran per plasmar-les de nou en una cinta".