L’Obra Social Caixa Sabadell i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona han produït la mostra “Novel•la romàntica”, que passa per la Biblioteca Joan Triadú de Vic del 20 de gener al 17 de febrer amb una organització compartida amb aquesta biblioteca.
Es tracta d’una nova exposició destinada a la Xarxa de Biblioteques Municipals per tal d’acostar al públic actual la diversitat literària i, en aquest cas, reflectir l’evolució del gènere que ha tingut més acceptació popular al llarg dels anys gràcies a uns esquemes pensats per arribar fàcilment als sentiments –en especial, de les dones.
L’exposició s’hi podrà visitar els dilluns de 16 a 20 h, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 16 a 20:30 h, i els dissabtes de 10 a 13:30 h.
La novel•la rosa com a mirall social
La novel•la romàntica es va popularitzar amb la denominació de novel•la rosa fins a esdevenir el gènere pioner en la literatura de consum. Amb una estructura molt simple, que l’acosta als contes de fades, sol explotar les històries d’amors que han de vèncer obstacles per arribar a un final feliç, amb unes circumstàncies que s’han sabut adaptar a cada època, de manera que s’han convertit en el seu mirall social.
Tot i ser considerada literatura de quiosc, ha tingut milions de lectores i actualment és el gènere més venut als Estats Units i al Canadà, mentre que suposa el 7% del mercat editorial mundial.
L’evolució del gènere des del segle XVIII
L’exposició fa un recorregut per l’evolució del gènere des del seu precedent més reconegut, la novel•la “Pamela” de Samuel Richardson el 1740, fins a Bridget Jones i les heroïnes de “Sexo en Nueva York”. S’atura en les més famoses novel•les del segle XIX, com els títols clàssics de Jane Austen i les germanes Brontë, per demostrar que elles han inspirat els personatges més recents; això quan no es basen en els contes tradicionals dels germans Grimm, Charles Perrault o Andersen.
També es fa esment de l’eclosió del gènere a l’estat espanyol, cap als anys trenta, amb l’èxit popular del valencià Rafael Pérez i Pérez, especialista en els amors impossibles sempre amb el final feliç del matrimoni, fins que durant la postguerra en prendria el relleu la cèlebre Corín Tellado, de mort recent, que va publicar més de 4.000 títols i va vendre milions d’exemplars en tot el món.
D’altra banda, el gènere s’ha beneficiat de l’ús que n’ha fet el cinema i la televisió, amb una major projecció pública i amb l’aparició de nous estereotips i subgèneres, com l’eclosió de la chick lit, literatura de noies, que a partir dels anys noranta li ha fet viure una època daurada, amb heroïnes com Bridget Jones i Ally Mc Beal.
