Vic retrà homenatge a Maria Àngels Anglada en el desè aniversari de la seva mort

Publicat el 05 de març de 2009 a les 10:05
 
Els actes arrencaran el 9 de març amb un acte d'obertura on hi intervindrà l'escriptora Núria Albó, que va ser amiga personal d'Anglada. Aquest dia és destaparà una placa a la Casa Fontcoberta del carrer de la Riera que és on va néixer l'escriptora. El dia 17 de març es farà una tertúlia amb veïns de Vic “coetanis” de l'escriptora homenatjada que parlaran de la seva relació amb ella i la seva obra. Del 23 al 29 de març també es farà una ruta literària pel barri del Seminari Vell on es podran descobrir alguns dels llocs que apareixen en l'obra de l'escriptora osonenca. El 17 d'abril es presentarà el llibre que conté aquesta ruta literària.
 
Els actes continuaran el 3 d'abril amb una roda de contes amb el grup Titelles Naip. El 15 del mateix mes es farà una lectura pública d''El Violí d'Auschwitz', una de les obres més conegudes d'Anglada. La lectura anirà a càrrec d'alumnes de totes les escoles de secundària de Vic i del Conservatori de Música de la mateixa ciutat. El 20 d'abril es promou una jornada per analitzar l'obra de Maria Àngels Anglada, 10 anys després de la seva mort organitzada de manera conjunta per la Càtedra Verdaguer de la Universitat de Vic i la Càtedra Maria Àngels Anglada de la Universitat de Girona. Els actes es tancaran el 23 d'abril amb un espectacle teatral i musical creat a partir de l'obra de l'escriptora homenatjada.
 
Mercè Pietx considera que deu anys després de la seva mort l'obra d'Anglada és segueix llegint perquè té “plena vigència”. Tot i això considera que a més de rellegir la seva obra més coneguda per “tornar-la a gaudir” també s'hi pot descobrir un personatge amb moltes vessants i molt rica en aspectes com articles d'opinió, defensa de la dona o de Catalunya.

Miquel Toneu, de la Universitat de Vic, destaca la “versatilitat” d'una autora que va escriure novel•la, obra infantil, assaig, poeta i traductora. Toneu considera Anglada com una autora a “reivindicar” i “posar en valor”.
 
La nova associació promotora dels actes s'ha creat per promoure i incentivar l'activitat a la zona del Seminari Vell. Aquesta activitat ha tingut segons ells una reculada els darrers anys i l'objectiu es anar impulsant iniciatives per ajudar a la seva dinamització.
 
Maria Àngels Anglada era llicenciada en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i coneixedora del món clàssic. Va traduir textos del llatí i del grec al català. Com autora va conrear diversos gèneres com la poesia, la narrativa, la crítica literària i l'assaig literari. De les seves obres, destaquen “Les Closes”, novel•la guanyadora del premi Josep Pla 1978, “Sandàlies d'escuma” que va ser premi Lletra d'Or 1985, “Columnes d'hores” que és un recull de tota la seva poesia fins l'any 1990, i, sobretot, “El violí d'Auschwitz” novel•la elogiada tant per la crítica com pel públic, i “Quadern d'Aram”, a més d'un parell de llibres de relats sobre la mitologia grega adreçats als lectors joves.
 
-------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
Vic recorda M. Àngels Anglada en el 10è aniversari de la seva mort

Els actes s’iniciaran el proper 9 de març, coincidint amb la data del naixement de l’escriptora, amb una conferència inaugural a càrrec de Núria Albó

La programació finalitza la diada de Sant Jordi, coincidint amb la seva mort, amb un espectacle de música i literatura
 
Per tal de recordar l’escriptora vigatana, la recentment creada Associació d’Activitats Econòmiques del Seminari Vell, amb el suport de l’Ajuntament de Vic a través del Pla de Barris del Centre històric i la Calla, ha organitzat tot un seguit d’actes que es duran a terme els mesos de març i abril. Amb el lema “Mentre llegeixin ulls”, s’hi engloba un programa d’actes relacionat amb els espais vitals de l’escriptora vigatana.
 
Avui s’ha fet la roda de premsa a la Casa Fontcuberta, propietat del restaurant Ca L’Ú, ja que va ser l’espai on va néixer i va viure M. Àngels Anglada. A la presentació hi ha estat present el regidor de Pla de Barris, Josep Rafús, la representant de l’associació de veïns i veïnes, Mercè Pietx i per part de la Universitat de Vic, Miquel Tuneu. A la roda de premsa, Pietx ha explicat a grans trets els diferents actes que s’han programat. Així doncs hi haurà taules rodones, rutes literàries, la lectura pública d’”El violí d’Auschwitz” i espectacles musicals, entre d’altres, amb el fil conductor de la figura de M. Àngels Anglada.  El programa d’actes es clourà la Diada de Sant Jordi amb un espectacle de música i literatura. En una altra línia Pietx ha anunciat que totes les activitats neixen junt amb l’Associació d’Activitats Econòmiques del Seminari Vell i, a la vegada, és una manera més de fer conèixer els barris i millorar la seva qualitat de vida.
 
Per la seva banda, Miquel Tuneu, de la Universitat de Vic, ha explicat la jornada del dia 20 d’abril que manté una part més acadèmica al matí i a la tarda serà més literària. La jornada compta a nivell d’organització amb  la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic i amb la col•laboració de la Càtedra de M. Àngels Anglada de la Universitat de Girona.
 
Finalment el regidor de Pla de Barris, Josep Rafús, ha explicat que la idea prové d’una iniciativa ciutadana i com a tal, l’Ajuntament de Vic o qualsevol administració, té l’obligació de donar-hi tot el suport. Es tracta d’una intervenció integral, ja que són diverses activitats adreçades a tota la ciutadania.

M. Àngels Anglada (Vic, 1930- Figueres 1999), escriptora. Llicenciada en filologia clàssica, va cultivar la poesia, la narrativa i també la crítica literària i l’assaig. Col•laboradora assídua de Canigó, El pont, Reduccions i 9 país. A Figueres va exercir de professora. Va obtenir el premi Josep Pla el 1978 amb la novel•la “Les closes”. L’obra poètica està recollida en la compilació Columnes d’hores. Altres narracions destacades són el conjunt de relats “No em dic Laura”, “Sandàlies d’Escuma”, Premi Lletra d'Or el 1985, “El violí d’Auschwitz” i “Quadern d’aram”. El 1994 se li va concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 1996 va ser nomenada filla adoptiva de Figueres.