
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló donarà el tret de sortida la propera setmana, del 15 al 24 de novembre. A Torelló, ja està tot a punt perquè s’hi projectin les 29 pel·lícules seleccionades per aquesta 31a edició. Al llarg de nou sessions, es posaran en competició 1.253 minuts del millor film de cinema de muntanya.
Pel que fa a les pel·lícules, destaca la del desaparegut Álvaro Bultó: “Next stop: Greenland”, una cinta que recull l’aventura de tres escaladors i quatre saltadors de BASE al cim d’Ulamertorsuaq. Es projectarà just després de l’única pel·lícula catalana que competeix aquesta edició, “Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres”. És el resum de l’expedició de Raül Coromines i Pere Herms per enfilar-se al vuitè cim més alt del planeta, el Manaslu. Tampoc passarà per alt el film “High tension”, el relat d’una notícia que va donar la volta al món a la primavera. Els alpinistes Ueli Steck i Simone Moro van ser agredits per un grup de xerpes quan intentaven una nova ascensió a l’Everest. Els testimonis reviuen els fets en aquest documental. A més, els espectadors veuran la gran alpinista Gerlinde Kaltenbrunner en una expedició al K2: “Two on K2”, un film que explica el seu 14è i últim vuit mil, el que la va convertir en la primera dona que ha coronat tots aquests cims del món sense oxigen complementari.
El certamen presentarà també uns esquiadors que, preocupats pel canvi climàtic, busquen com gaudir de l’esquí amb fórmules alternatives. Explicaran com fer-ho a la pel·lícula “Steps”, mentre els habitants d’un petit poble de l’Alt Atles del Marroc es resisteixen a instal·lar xarxa elèctrica, al film “Le thé ou l’électricité”. Com sempre, alguns dels realitzadors i dels alpinistes que protagonitzen els films seran a Torelló. Entre ells, el corredor d’ultra trails Sébastien Chaigneau i l’escalador Ioan Doyle.
L’entrega de premis serà el 23 de novembre a les 7 de la tarda i, entre d’altres, comptarà amb la presència de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

El vigatà Ferran Latorre serà el primer català d’enfilar-se als 14 vuit mils del planeta sense oxigen, en el projecte CAT14X8000. Les seves dues últimes conquestes han estat el Lothse (8.516 metres) i el Cho Oyu (8.201 metres). Dos cims en un mateix any. Un any que no ha estat precisament fàcil per Latorre. Al Lothse va haver d’afrontar l’intent desesperat i unànime de rescatar Juanjo Garra, l’alpinista i càmera lleidatà que va morir al Dhaulagiri.
La conferència que oferirà Latorre a Torelló, amb un audiovisual amb imatges de les últimes expedicions, repassarà aquesta lluita cap als sostres del món. De moment, ja n’ha aconseguit nou
Nicolas i Olivier Favresse, a la sessió inaugural
Encetarà el certamen una conferència audiovisual dels germans belgues Olivier i Nicolas Favresse. Reconeguts i premiats escaladors en dificultat, els Favresse inauguraran la 31a edició del certamen, el divendres 15 de novembre.
La proposta, que segueix la línia innovadora i diferencial de la darrera edició, és un espectacle interdisciplinari: inclou la conferència i projecció audiovisual de les darreres aventures dels germans belgues, que també interpreten en directe les peces que han compost en enfilar-se a les grans parets del món.
El dia següent, a El Casal, a dos quarts de cinc de la tarda, Ferran Latorre entrevistarà els germans Favresse.
Dues exposicions i slackline
“Arnold Fanck. La llum de les muntanyes” és l’exposició de producció pròpia que hi haurà al Foyer del teatre Cirvianum de Torelló. Fanck és el pare del cinema de muntanya com a gènere cinematogràfic –bergfilm- i la mostra és un petit homenatge al pioner d’aquest gènere als anys 20.
A més, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya porta a Torelló una altra exposició. És “El Centre Excursionista Catalunya. De la Segona República al franquisme”, que s’ha inaugurat aquest divendres 8 de novembre a la Biblioteca Dos Rius de Torelló.
El col·lectiu slackline.es portarà a la plaça Nova de Torelló alguns dels millors riders, que demostraran les seves habilitats amb salts i piruetes de gran espectacularitat. A part de l’exhibició, qui vulgui podrà posar-se a prova i avaluar el seu equilibri en uns tallers que comptaran amb l’ajuda dels riders.
Més enllà del Festival
El Fest-off són les activitats complementàries que organitza l’Ajuntament de Torelló, restaurants, comerços i entitats de Torelló. Hi ha previstes les següents propostes:
• Escalada en rocòdrom. Organitza Centre Excursionista Torelló.
• Jornada gastronòmica de muntanya. Organitzen l’Ajuntament de Torelló i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Tast dels menjars propis de muntanya.
• Presentació del llibre “L’exili de la Mare de Déu de Núria”. L’autor de l’obra, Manuel Castellet, el presentarà a la sala d’El Casal. Coorganitzat amb la llibreria Xicoy de Torelló.
• Geocatching en família. Joc per a geolocalitzar proves i tresors amagats. S’organitza des del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura per espais de Torelló i pels afores.
• Ludoteca. Primer cop s’oferirà un espai de ludoteca per als més petits amb tallers de cuina.
• Exposició fotogràfica: La natura i la muntanya. Una producció de l’Agrupació Fotogràfica de Torelló a ART32.
A més, a la Universitat de Vic s’organitza el 12 de novembre una jornada tècnica interdisciplinària oberta a tothom. Jordi Canyigueral parlarà de realització especialitzada en esports i muntanya; el responsable de continguts documentals de TV3, Manel Raya, parlarà de circuits de comercialització, i una taula rodona sobre els límits del cos asseurà junts l’escaladora Sílvia Vidal, l’esquiador Marc Pinsach i la corredora de curses de muntanya Núria Picas.
Més informació i programació, des del web del Festival
*** Foto, a la dreta, film 'High and hallowed Everest'
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hZQ010pDtxQ[/youtube]
Espot del Festival