L'economia d'Osona recupera els nivells prepandèmics

Segons un estudi del BBVA, l'any 2023 l'economia catalana també es refà, tot i un moderat increment del PIB del 2,6%

El sector primari osonenc vinculat a la ramaderia ha experimentat resultats més positius que la resta de Catalunya.
El sector primari osonenc vinculat a la ramaderia ha experimentat resultats més positius que la resta de Catalunya. | Europa Press/GVA
Redacció
26 de setembre de 2024, 17:11

L'economia catalana recupera els nivells prepandèmics l'any 2023, tot i el moderat increment del PIB (2,6%). Una tendència que també s'ha traslladat a Osona, on el sector primari vinculat a la ramaderia ha experimentat resultats més positius que la resta del país o a on hi ha un robust sector agroalimentari, vinculat també al sector serveis.

"Osona apuntaria al que hauria de ser un nou model, amb una indústria potent i uns serveis que els sostenen", apunta Josep Oliver, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, que aquest dijous ha presentat l'Anuari Econòmic Comarcal 2024 de BBVA.

La fotografia que ofereix l'estudi sobre l'economia catalana, però, no és homogènia i evidencia que el consum privat encara no ha recuperat el nivell prepandèmic. El públic sí, i la millora s'ha notat especialment en ocupació, que supera el llistó del 2019 amb 3,6 milions d'afiliats.

En el cas específic d'Osona, durant el 2023 s'ha experimentat un creixement del VAB (valor afegit brut) del 2,8% -al conjunt de les comarques centrals incrementava un 2,6%-. Els anys anteriors, a la comarca aquest valor se situava al 5,8% l'any 2022, al 8,7% el 2021 i en un -9,3% l'any 2020.

Per activitat econòmica, el VAB del sector primari a Osona l'any 2023 experimentava una reducció del 27,6%; a la indústria pujava un 2,7%; a la construcció el valor era positiu (+2,4%); mentre que al sector serveis el VAB experimentava un creixement del 4,5%.

En termes de VAB, les comarques del Camp de Tarragona lideren el creixement amb un 3,2%, seguides de l'eix de Girona amb un 3%, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un 2,9%, les Terres de l'Ebre (82,7%), les comarques centrals (2,6%), el Pla de Lleida (82,1%) i les de muntanya (2%).

Arxivat a