Una quarantena d'entitats d'Osona, aglutinades sota el paraigua de la plataforma Per una Plana Viva, es mostren contràries al futurible macropolígon industrial projectat en els termes municipals de Folgueroles i Vic, una iniciativa impulsada l'any 2007 en plena bombolla immobiliària que, sobre els plànols, s'ubicaria entre el Polígon Malloles i la C-25 ocupant una extensió de 60 hectàrees de terrenys agrícoles. Amb l'objectiu que "la Plana mantingui la seva identitat i la terra fèrtil per conrear" i no es converteixi en "un cadàver urbanístic", des de la plataforma volen revertir la projecció del complex industrial i que les administracions treballin a escala comarcal deixant enrere "les polítiques del passat" i "mirant cap al futur".
Tot i que de moment no hi ha cap proposta en ferm sobre la taula que faci pensar que la iniciativa tira endavant, les entitats temen que es faci realitat. En aquest sentit, els preocupa que es continuï engreixant el model de la indústria càrnia o que els municipis de la Plana –formada per una trentena de pobles- perdin la identitat. Tanmateix, proposen teixir des de baix i en col·laboració amb les administracions un pla estratègic per tot el conjunt del territori que limiti el creixement urbanístic i que assenti les bases per preservar el mosaic agroforestal i els recursos naturals "que ens sustenten i ens donen vida".
Aquest diumenge 24 de novembre han organitzat un acte obert a tota la ciutadania per explicar què suposaria la construcció d'aquest gran polígon industrial a cavall de Folgueroles i Vic. Els assistents podran comprovar in situ els efectes de l'operació a través d'una caminada pels mateixos terrenys, una matinal que finalitzarà a l'ermita de Sant Jordi de Puigseslloses, on comptaran amb la col·laboració dels grallers i gegants de Manlleu i les actuacions de Raquel Santanera i Arnau Tordera.
"No necessitem més sòl industrial"
Des de Per Una Plana Viva insisteixen que les administracions són a temps de fer marxa enrere i proposen alternatives d'ús per a les 60 hectàrees on suposadament s'ha d'ubicar l'àrea industrial. Sense anar més lluny, demanen a l'Institut Català del Sòl (Incasòl) -propietari del 80% de la superfície- la requalificació de les terres en categoria de terrenys agrícoles d'alt valor, la creació d'un banc de terres gestionat des del territori per afavorir la pagesia o mancomunar els polígons industrials existents impulsant així "una estratègia supracomarcal" de futur.
Tanmateix, insisteixen en el fet que a la Plana de Vic "no necessitem més sòl industrial" sinó que aquest "s'ha de preservar" perquè "és imprescindible per crear aliments, mantenir una pagesia arrelada" així com "per lleure i salut", explica Aina Roca, membre de Justícia Alimentària.
L'inici del canvi
La voluntat de la plataforma és entaular un diàleg amb la ciutadania i les institucions per buscar "solucions" i "prioritats" per la comarca d'Osona. "Hi ha la voluntat de teixir un pacte pel territori", explica Helena Major, membre de Per Una Plana Viva, des d'on fan una crida a la participació ciutadana "per formar part de la conversa".
L'acte d'aquest diumenge 24 de novembre, diuen, vol ser l'inici del canvi perquè, diuen, els grans polígons industrials "són un model antiquat" en l'actual context d'emergència climàtica i creuen que "és una oportunitat per mirar al futur i deixar les inèrcies del passat".