La caiguda de la construcció i els serveis encalla l’economia a Osona

L’activitat econòmica a la comarca durant el 2010 va mostrar un retrocés del 0,7%, molt allunyat de la mitjana de Catalunya, que va avançar un 0,1%. Només la indústria i el sector primari mostren creixements.

Publicat el 18 d’octubre de 2011 a les 12:04
Un operari treballant a la nova plaça de Sant Bartomeu del Grau. Foto: Xavier Sanfeliu

L’activitat econòmica d’Osona va mostrar un retrocés del 0,7% el 2010, una xifra molt allunyada de la mitjana de Catalunya, que va avançar del 0,1%, segons l'Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa, presentat aquest dilluns.

Per sectors, només la indústria i el primari van mostrar creixements, del 2,3 i el 2,8%, respectivament, que van traduir-se en aportacions de 0,6 i de 0,2 punts percentuals al creixement. Tanmateix, aquests registres van ser del tot insuficients per contrarestar els retrocessos de la construcció i els serveis, del 9,4 i l’1,1%, respectivament, detraient 0,9 i 0,6 punts a l’avanç comarcal.

Aquests registres van reforçar la pèrdua relativa de dinamisme de la comarca aquests darrers anys, amb un creixement acumulat entre el 2000 i el 2010 del 14,9%, inferior a la mitjana catalana (20,2%), com a resultat de la menor expansió industrial d’aquest període i la desaparició de grans empreses com Puigneró o Colomer Munmany.

El 2010, el primari va deure la seva crescuda al subsector més important de la comarca, el ramader, amb creixements de les branques principals, com el porcí (1,5%), el vaquí (8,6%) i la llet (3,2%). Addicionalment, el subsector agrícola va recollir l’impuls de la producció de cereals, amb un 4,4%.

L’evolució de la indústria, de la seva banda, s’explica per la de les dues branques d’activitat principal, la d’aliments, begudes i tabac, que va avançar de l’1,2%, i la de metal•lúrgia i productes metàl•lics, amb un 2,7%. Aquestes dues branques representen entorn del 53% del PIB industrial. Amb tot, els registres d’afiliació a la Seguretat Social van retrocedir d’un 2,8%. Alhora l’atur va caure del 3,8%, des de l’augment del 30,8% el 2009.

Quant als serveis, els avanços del comerç i l’hosteleria, de l’1,7 i el 0,5%, respectivament, no van ser suficients per compensar les pèrdues d’immobiliàries i serveis empresarials (-2,5%) i intermediació financera (-12,7%), amb un pes total del 30% del sector. A aquestes s’hi afegeix el retrocés de les administracions públiques, sanitat i ensenyament públic i privat, del 0,1%, amb un pes del 24% dins les activitats terciàries. En conseqüència, el mercat de treball del sector terciari, mesurat per l’afiliació, va mostrar una caiguda de l’1,7%, davant l’avanç mitjà de Catalunya (0,2%).

Globalment, a la comarca el nombre d’afiliats a la seguretat social es va reduir del 3,1%, i es va situar per sota el conjunt català (-2,0%). D’altra banda, el creixement de l’atur es va alentir, i va passar del 59,4% del 2009 al 7,4% del 2010.


El pitjor resultat a les comarques centrals

Pel que fa a les comarques centrals, es va moderar el ritme de caiguda del PIB, que va passar d'un retrocès del 6,8% el 2009 fins a una contracció del 0,2% el 2010. Per sectors, es destaca l'avanç de l'1,3% de la indústria, amb aportacions positives de la química, de la fabricació de material de transport, de la maquinària i equipament mecànic, del tèxtil, cuir i calçat, de la metal•lúrgia i productes metàl•lics i d'aliments, begudes i tabac. El primari va mostrar un avanç del 2,3%, superior a la mitjana catalana, gràcies, d'una banda, a l'impuls de les activitats ramaderes i, de l'altra, al creixement de les produccions de cereals. La construcció va davallar del 5,6%, menys que la mitjana catalana, i els serveis van mostrar un pràctic estancament, que reflecteix el retrocés del 0,2% dels privats, al costat d'un creixement del 0,6% dels col•lectius.

El Berguedà (1,0%) i el Solsonès (0,1%) van mostrar avanços del PIB el 2010, a diferència de l'Anoia (0,0%), Osona (-0,7%) i el Bages (-0,2%).

Més informació i gràfiques d'Osona

Més informació de les dades de la Catalunya Central, des de ManresaInfo.cat

Aneu a l'Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa