L'especialització industrial accelerarà la recuperació a Osona, segons el BBVA

El banc celebra una jornada amb més de 200 clients a l’auditori del Sucre de Vic per analitzar la situació actual de l’economia.

Publicat el 10 de maig de 2012 a les 17:11
“La major orientació de l’economia comarcal cap a les activitats industrials, específicament en la branca agroalimentària, més estable, i, per tant, menys sensible a les diferents fases cícliques, situen Osona en una posició avantatjosa en el camí cap a la recuperació. El progressiu avenç en el procés d’internacionalització empresarial de la indústria agroalimentària de la comarca, així com l’aplicació de les millores de recerca i desenvolupament al sector, ha permès esmorteir la caiguda de l’activitat econòmica a la comarca en els pitjors moments de la crisi i, a futur, es consolida com el principal vehicle de creixement comarcal”, segons ha explicat l’Anabel Arador, economista de BBVA Research especialitzada en economia catalana, en la roda de premsa prèvia a la trobada amb clients que ha tingu lloc avui a Vic, i en la qual Xavier Queralt, director territorial del BBVA a Catalunya ha estat  acompanyat del Rafael Doménech, economista en cap de BBVA Research.

L’acte amb clients realitzat a l’auditori de l’edifici El Sucre, de Vic, ha estat l’esdeveniment més destacat de la jornada del BBVA a Vic - Osona d’avui dijous, la cloenda del qual ha estat realitzada pel regidor d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Vic, David Sala, en representació de l’alcalde. Durant la mateixa han tingut lloc diverses trobades i reunions del Xavier Queralt i Rafael Doménech amb representants institucionals, empresaris i clients particulars de la població.

La trobada amb clients a l’auditori del Sucre ha aplegat més de 200 clients entre empresaris i particulars, que han tingut l’oportunitat d’escoltar les presentacions de Queralt i Doménech, i de conversar amb ells sobre l’actualitat de l’economia en el torn obert de preguntes i en el còctel posterior.

Queralt ha centrat la seva intervenció en comentar, dintre del procés de reestructuració del sistema financer espanyol, la importància per a BBVA de l’adjudicació d’Unnim Banc del passat mes de març. En aquest sentit ha explicat l’encaix estratègic de l’operació per a BBVA, com a projecte de creixement a Catalunya, així com quines seran les principals aportacions de BBVA als clients d’Unnim i les societats on opera.

Per la seva banda, Doménech ha repassat el comportament de l’economia tant a nivell internacional com nacional i local, les raons que han provocat aquest comportament i les perspectives de creixement futur.

En un escenari de dèbil demanda, segons el BBVA, la recuperació serà  més lenta per l’impacte de la consolidació fiscal que reduirà l’efecte avantatjós del sector exterior.

Catalunya, menys exposada al sector de la construcció en termes d’activitat, va afrontar un ajustament més intens no només pels efectes de la crisi immobiliària, sinó, sobretot, per l’impacte de la recessió sobre l’activitat industrial, exportadora i turística. Ara, però, tot indica que aquesta major exposició a la indústria i, sobretot, al sector exterior s’ha convertit en el principal punt de suport i que continuarà sent-ho de cara al futur.

Segons els especialistes del banc, el creixement en el curt termini vindrà determinat per una contribució negativa de la demanda interna, tant privada com, sobretot, pública, compensada, només parcialment, pel dinamisme del sector exterior. A nivell públic, el Govern de Catalunya haurà de fer un esforç addicional per complir les seves obligacions de pagament i complir l’objectiu de dèficit exigit des del Govern Central, el que determinarà que la demanda pública repercuteixi negativament. A la contenció de la despesa pública s’afegeix, a nivell privat, la disminució en els índex de consum com a conseqüència, entre d’altres factors, de la situació del mercat laboral, que, tot i que en millor posició que el conjunt d’Espanya, determinarà que la despesa local privada es mantingui en nivells reduïts.

El sector exterior, a través del turisme i de les exportacions, que contribuirà positivament al PIB català, només podrà esmorteir una caiguda esperada superior a l’1% en 2012.

Osona, una possible recuperació sostenible

Respecte la situació d’Osona en el context actual, destaca que, com ha passat a la resta de Catalunya, la comarca s’ha vist afectada especialment pels efectes de l’esclat de la bombolla immobiliària, el que ha comportat un empitjorament significatiu de les dades sobre l’activitat i el mercat laboral.

A Osona el pes del sector constructor ha estat rellevant durant els anys d’expansió, i ha propiciat el desenvolupament d’indústries i serveis vinculades al mateix, que, com en el conjunt de Catalunya, han patit especialment els efectes de la crisi immobiliària. No obstant, segons el BBVA, la potenciació del sector agroalimentari a l’estructura productiva industrial, juntament amb la presència de la indústria del metall, permetran a la comarca reprendre taxes sòlides de creixement i reduir els elevats ratis d’atur comarcal. L’aplicació d’R+D a la indústria agroalimentària que permeti millores d’eficiència i eficàcia en els processos ja existents, innovacions en productes i avenços en tota la cadena productiva consolidaran la indústria agroalimentària com a dinamitzadora econòmica.

La celebració de mercats i fires relacionades amb el sector primari (Mercat del Ram, congressos i jornades tècniques sobre ramaderia, etc.) és un exemple de la vitalitat del sector serveis a la regió, i de la capacitat de diversificació de la comarca, expliquen des del banc. En aquest sentit, cal mencionar les externalitats positives que tant a nivell econòmic com social, poden desprendre’s de la localització a la capital de la comarca de la Universitat de Vic.

Tanmateix, l’índex econòmic BBVA per a la comarca d’Osona mostra encara dubtes sobre el ritme de recuperació econòmica davant la persistència de les tensions financeres relacionades amb la crisi de deute sobirà i, sobretot, en previsió dels efectes contractius que puguin tenir a curt termini les mesures de política fiscal restrictives que s’estan portant a terme des dels governs centrals i autonòmics, així com les reformes estructurals.

Presentació del BBVA (PDF)