Serrat diu que s'ha analitzat àmpliament el perfil de les dones participants i s'ha valorat que són persones que poden “tenir-ne necessitat” com a responsables d'una unitat familiar i més en l'actual període d'aturada de l'activitat econòmica.
L'activitat de cuidadora de persones amb dependència tindrà una amplia demanda tenint en compte que actualment s'està desplegant “políticament” una llei que haurà de funcionar a tots els efectes l'any 2015. Per al regidor vigatà, a més de facilitar la inserció laboral aquest taller d'ocupació vol canviar els ajuts socials: “Fins ara hi havia la sensació que els ajuts socials eren caritat. En lloc de donar el peix cal donar la canya perquè el pesquin”. De les vuit dones participants només tres són d'origen extracomunitari.
Aquestes vuit dones es formaran durant un any tenint un sou facilitat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que és qui subvenciona aquest taller. A més de la formació teòrica, també rebran una formació pràctica tutelada per professionals de diferents serveis de la necessitat. En tractar-se d'un taller d'ocupació amb un nombre de persones reduït això permetrà fer una atenció personalitzada. La previsió és optimista i els responsables del programa esperen obtenir un índex d'inserció laboral per sobre del 10% que va aconseguir l'últim taller d'ocupació “tocat plenament per la crisi”.
Actuacions per a l'ocupació i la cohesió al sud de la ciutat
Els barris sud de la ciutat on s'hi està desplegant la llei de barris és on concentren més població immigrant que també són un dels col•lectius més vulnerables alhora de trobar una feina en l'actual període. Noemí Alonso, coordinadora dels dos plans de barris que s'estan desenvolupant a Vic, diu que és “molt difícil” poder saber quina és la taxa d'atur que hi haurà al sud de la ciutat perquè les dades que es faciliten són “del global de la ciutat”. Alonso diu que un índex podria ser el nombre d'usuaris que tenen els serveis socials al barri. En aquest aspecte assenyala que amb l'actual context i situació econòmica els tècnics alerten de que hi ha situacions “bastant precàries”. Antoni Serrat posa com a exemple de l'augment de l'atur en el fet que per cobrir dues baixes de l'Escola-Taller que es realitza al municipi s'han presentat més de 100 sol•licituds.
Aquest taller d'ocupació i altres projectes que ha engegat la ciutat aquest 2009 sota el nom de “Treball als Barris” volen impulsar actuacions per a la promoció de l'ocupació i la dinamització social i econòmica dels barris del Remei, Estadi, Santa Anna, Serra-de-senferm i el barri d'Osona, dins del pla de barris del sud de la ciutat. En el cas del Pla de Barris centre històric i la Calla es preveu la realització d'una diagnosi socioeconòmica de la realitat del col•lectiu de dones i joves.
El regidor de participació Josep Rafús destaca que els diferents programes d'inserció laboral que es posen en funcionament tenen un cost de 409.000 euros aportats en la gran majoria per l'Ajuntament. Entre els professionals que permetrà contractar aquest programa “Treball als barris”, hi ha dos insertors laborals o un prospector per saber les necessitats del món laboral.
------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
AJUNTAMENT DE VIC
Nous serveis del Pla de Barris Sud i Pla de Barris del Centre Històric i la Calla
“Treball als barris” és un projecte que han rebut finançament del Servei Català d’Ocupació i que recull actuacions de caire social dels dos plans de barris de la ciutat
L’Ajuntament de Vic està portant a terme dos projectes d’intervenció integral que s’emmarquen dins la Llei de Barris, el Pla de Barris Sud i el Pla de Barris centre històric i la Calla i que representen una millora en diversos aspectes urbanístics i socials de la ciutat. El passat mes de setembre es van presentar al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat de Catalunya un projecte per a cada Pla de Barris, els quals han estat atorgats amb finançament per executar-los.
“Treball als Barris” és el nom que reben aquests projectes que en el cas del Pla de Barris Sud, consisteix en un conjunt d’actuacions per a la promoció de l’ocupació i la dinamització social i econòmica dels barris que hi formen part: Remei, Estadi, Santa Anna, Serra-de-senferm i el barri d’Osona. El projecte suposa la contractació de persones “que treballaran en l’àmbit social, realitzant una tasca d’inserció laboral i altres tasques socials”, segons ha explicat el regidor de Règim Interior i Participació Ciutadana, delegat del Pla de Barris, Josep Rafús, en la roda de premsa que ha tingut lloc avui, dimarts dia 13 de gener, a l’Oficina Municipal del Remei. La roda de premsa també ha comptat amb la participació del regidor de Serveis, Toni Serrat, i la coordinadora del Pla de Barris, Noemí Alonso. En concret, el Pla de Barris Sud rebrà un import de 390.955 € per a la contractació de:
1 coordinador/a del projecte; 2 insertors/es laborals (coordinats amb el Servei Local d’Ocupació que ja opera a Vic); 1 prospector/a per detectar demandes laborals al món de l’empresa; 1 auxiliar administratiu/va pel projecte; 2 places per al pla de comunicació sobre les obres del Remei; 2 dinamitzadors/es socials; 1 plaça per al suport en la dinamització social, veïnal i associativa dels barris sud de Vic.
D’altra banda, es durà a terme un taller d’ocupació que constarà d’un mòdul d’atenció a la dependència, destinat a formar vuit dones per tal que puguin desenvolupar tasques relacionades amb el desplegament de la Llei de dependència. En paraules del regidor de Serveis, Toni Serrat, ha explicat que “serà un treball que, com tot taller d’ocupació, revertirà en tota la ciutat, en aquest cas responent a qüestions socials, com la població amb dependència”. Serrat ha explicat que el taller ja ha començat, seguint les característiques dels tallers d’ocupació que s’han dut a terme a Vic: durarà un any i es donarà formació a les persones que en formin part, més unes pràctiques que es faran a la ciutat.
Â
I també s’ha inclòs en el projecte un curs de català, tres cursos de lectoescriptura i tres cursos d’accés a noves tecnologies, segons ha explicat la coordinadora del Pla de Barris, Noemí Alonso, “responent a les peticions recollides en el procés de participació per a la millora del Remei i altres processos participatius dins del Pla de Barris”. Ja per acabar, el projecte inclou la contractació d’una empresa per tal d’organitzar un intercanvi d’experiències sobre participació ciutadana entre diversos municipis inclosos en la Llei del Barris.
I també s’ha inclòs en el projecte un curs de català, tres cursos de lectoescriptura i tres cursos d’accés a noves tecnologies, segons ha explicat la coordinadora del Pla de Barris, Noemí Alonso, “responent a les peticions recollides en el procés de participació per a la millora del Remei i altres processos participatius dins del Pla de Barris”. Ja per acabar, el projecte inclou la contractació d’una empresa per tal d’organitzar un intercanvi d’experiències sobre participació ciutadana entre diversos municipis inclosos en la Llei del Barris.
Pel que fa al projecte “Treball als barris” del Pla de Barris del Centre històric i la Calla, es preveu la realització d’una diagnosi socioeconòmica de la realitat de dos col•lectius concrets: les dones i els joves amb l’objectiu de valorar la seva situació i elaborar propostes d’actuació, amb 38.380 € subvencionats per tal de dur a terme l’estudi.