Ple municipal: Vic posa en marxa una ambiciosa reforma integral del barri del Remei

Publicat el 07 d’abril de 2008 a les 19:34

Canvis socials i urbanístics al Remei
 
Tots els grups polítics representats al consistori han aprovat el projecte de la nova urbanització del barri del Remei, excepte la CUP que s’ha abstingut. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha manifestat que “tothom està esperançat en aquest barri i que des de l’Ajuntament de Vic volem arribar fins al final”, per tal de millorar-lo.
 
El president de l’àrea d’Urbanisme i primer tinent d’alcalde, Xavier Solà, ha remarcat que “tots els serveis seran nous” i ha destacat que aquest projecte implica intervencions en l’àmbit urbanístic i social. Com a tall d’exemple, Solà ha dit que es farà tot el clavegueram nou i que es deixarà tot a punt per a la fibra òptica.

D’altra banda, el regidor de l’àrea d’Acció i Ciutadania, Joan López ha celebrat que “per primera vegada es fa un programa integral del barri del Remei”.
 
El carrer del Dr. Candi Bayés, al Remei, aquest matí
 
Josep Anglada (PxC) ha criticat la “poca participació dels immigrants” en el projecte i ha dit que tot plegat només era un “maquillatge del problema real del Remei”. Aquest problema és l’excés de “moros i negres”, que provoca que la gent del barri de tota la vida vulguin “marxar” i que no hi hagin negocis de gent “autòctona”.

Per la seva part, el regidor de Règim Interior, Josep Rafús, ha explicat que el pla de participació ha comptat amb 1.300 persones; un fet positiu, ja que la xifra es considera elevada.
 
Tornafoch, portaveu d’ICV-EUiA, ha dit que era una oportunitat de “rentar la cara d’un dels barris més emblemàtics de la ciutat”. El dirigent ecosocialista ha qualificat el projecte com a “bo i necessari”. La seva única preocupació són les obres que, en un moment donant, deixaran aixecat totalment el barri i causaran grans molèsties als veïns.
 
Quatre llars d’infants
 
En el ple municipal d’avui hi ha hagut diferents punts relacionats amb les llars d’infants. En primer lloc, s’han aprovat els Estatuts de la Fundació Privada “Educació i Art”  amb la modificació dels articles 3, 11 i 12. També s’ha aprovat el plec de clàusules administratives i particulars i el plec de clàusules tècniques que ha de regir la gestió del servei de llars d’infants el que suposa “l’últim tràmit d’un llarg recorregut”, segons ha afirmat el primer tinent d’alcalde, Xavier Solà.
 
A partir d’ara ja es podrà iniciar el procés de matriculació, es podran ofertar els llocs de treball i també contractar la direcció del servei. La Fundació “Educació i Art” gestionarà les tres llars d’infants de titularitat municipal que es posaran en funcionament properament i que estan situades a l’Horta Vermella, Parc de Pascual Blanca i la Serra de Senferm. Les dues primeres ja estan a punt i entraran en funcionament el setembre, el proper curs. La de Senferm encara està en obres i s’espera obrir-la el mes de desembre, segons Solà. La tarifa d’aquest servei públic serà, per alumne, de 140 euros/mensuals (de setembre a juliol).
 
Tornafoch ha argumentat que les clàusules no garantien la qualitat del servei i que aquest era molt car i no garantia l’accés universal de totes les famílies. També ha posat en dubte que la legalitat permeti cedir directament la gestió a una fundació.
 
Solà ha contestat que desconfiar d’uns professionals d’un projecte que encara no s’ha iniciat és “una temeritat”. També ha dit que la nova llei de contractes del sector públic que entrarà en vigor el proper 2 de maig donarà tota la cobertura legal al model de la fundació. “Amb aquest sistema garantirem el control econòmic i del desenvolupament de les llars d’infants. Tindrem totes les garanties de l’estructura pública però amb l’agilitat de gestió del sector privat, en aspectes com la contractació”, ha afegit.
 
D'esquerra a dreta: Xavier Solà, Vila d'Abadal, Anna Erra i Jaume Puig, tots de CiU
 
El ple també ha sol•licitat que la llar d’infants de Sentfores passi a ser de gestió municipal. Aquesta llar d’infants, ja en funcionament, estava integrada al CEIP Sentfores que recentment ha estrenat nou edifici, amb la qual cosa, la llar d’infants ha passat a estar gestionada per l’Associació de Pares i Mares.
 
Finalment i també en referència a les llars d’infants, s’ha aprovat l’assumpció per part de l’Ajuntament de Vic de les competències per al procés de preinscripció i admissió d’infants a les llars d’infants municipals, que es durà a terme del 5 al 16 de maig. Aquesta assumpció es realitza a través d’un conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que delega a l’Ajuntament de Vic les esmentades competències. D’aquesta manera la ciutat de Vic disposarà de 246 places ofertes en matèria de llars d’infants per al curs vinent.

La zona verda neix amb polèmica
 
El ple ha aprovat la implantació de la zona d’estacionament regulat amb zona verda al Passeig Pep Ventura, que constarà de 85 places d’aparcament dotada d’un parquímetre, senyalització informativa horitzontal i vertical. La gestió d’aquesta zona anirà a càrrec de l’empresa PARCOSA. Aquesta és la primera zona verda que s’instal•la a la ciutat de Vic.

Les tarifes són les següents:
Zona Verda. Tarifa per veïns
1 dia....... 0.20 €
1 setmana... 1.00 €
 
Els residents disposaran d’una identificació adherida que s’haurà de posar en lloc visible al vidre del vehicle.
 
El regidor d'Intervenció del Sòl i Habitatge, Jacint Raurell, ha remarcat que aquesta nova política permet una ordenació de l’estacionament i, a la vegada es “prioritza l’aparcament pels veïns de la zona”, ja que existeix un dèficit en places privades a l’interior dels edificis.
 
Mesures com aquestes són pioneres a la ciutat i el consistori té la voluntat d’estudiar-ho a altres zones. Ara el projecte entra en una fase d’exposició pública on els veïns hi podran fer totes les al•legacions que creguin convenients.
 
Els veïns, en el moment d'entregar les signatures
 
La mesura no ha agradat a alguns veïns de la zona, una representació dels quals han entregat aquest mateix dilluns a l'Ajuntament de Vic un total de 187 signatures contràries a la implantació de zona verda. Mònica Vázquez, portaveu dels veïns afectats, assegura que, tot i que fa setmanes es van pintar les ratlles verdes de les zones d'aparcament, “l'Ajuntament no ens ha informat”. Per Vázquez aquesta mesura no es necessària “almenys ara” i considera que té un afany recaptatori. Aquests veïns consideren que la zona té moltes “altres necessitats”, abans que la creació d'una zona verda.
 
Les signatures que aquest dilluns s'han recollit fent un “porta per porta” en cada una de les comunitats de veïns “de manera ràpida perquè volíem presentar les signatures abans de que ho aprovi el ple”. Els representants veïnals diuen que els pròxims dies el nombre de signatures podria haver augmentat si s'hagués allargat el període de recollida.
 
“Volem demanar a l'Ajuntament que reconsideri la seva decisió perquè el barri té moltes altres mancances a part de la zona verda”, diu Vázquez, qui ha apuntat que aquestes mancances prioritàries les han fet arribar a l'alcalde en les trobades que han mantingut des de que aquest va prendre possessió del seu càrrec.
 
Per la seva banda, tots els grups han vist amb bons ulls la mesura, tot i que han reclamat que s’intentés explicar bé als veïns. La CUP ha demanat que s’estudiés implantar-ho a altres llocs.

----
MOCIONS DE PxC
 
a/ Sobre la modificació de l’ordenança de mercats. RETIRADA. L’Ajuntament ja està preparant una reforma del conjunt de l’ordenança.
 
Josep Anglada (PxC), al mig de la imatge, parlant al ple
 
b/ Declaració de condemna dels dos últims atemptats d’ETA. DESESTIMADA. Amb el vot en contra de l’equip de govern i ICV i l’abstenció de la CUP. Els partits que s’hi han oposat opinen que l’Ajuntament ja s’ha pronunciat diverses vegades en contra i no cal tornar a condemnar els fets.
 
MOCIONS DE LA CUP
 
c/ Sobre l’ordenança municipal de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana. DESESTIMADA. Amb el vot en contra de l’equip de govern i PxC i l’abstenció d’ICV.
 
d/ Per reconèixer la persona de Guillem Agulló i Salvador. DESESTIMADA. Amb el vot en contra de l’equip de govern i PxC i l’abstenció d’ICV. Tant l’equip de govern com ICV pensen que no es poden fer homenatges individuals a les víctimes del feixisme perquè no hi hauria “ni prou dies a l’any ni prou equipaments per posar-hi un nom”. Tornafoch ha reclamat un homenatge global a totes les víctimes del feixisme.
 
------
EN BREU
 
Bus gratuït jubilats L’Ajuntament pagarà 40.000 euros cada any a l’empresa Sagalés per la gratuïtat dels jubilats al bus urbà. A final d’any, es passaran comptes: si hi ha menys de 56.250 viatges efectuats per jubilats, aquests diners es reduiran; si n’hi ha més, l’Ajuntament no haurà de pagar res addicional. La targeta costarà 6 euros i 10 més en cas de pèrdua. Tots els grups s’han congratulat per la mesura.
- Més informació
 
Antoni Serrat i Josep Rafús (CiU)
 
Relleu dels arquitectes del POUM La resolució del contracte de redacció del POUM, ha quedat sobre la taula i es sotmetrà a votació en el proper ple municipal, ja que els partits de l’oposició no han tingut el temps legal suficient per estudiar-ho. Els arquitectes que van elaborar el POUM van presentar la renúncia fa uns dies.
- Més informació
 
Concurs de pintura del Mercat del Ram No es va fer perquè l’Ajuntament va optar per “fer una parada d’un any” i replantajar-se el concurs, que havia perdut el seu prestigi inicial, segons Solà.
 
Finca Nadal i Dúctil Benito El Patronat de la Santa Creu ha donat per anul•lada la compra d’una finca per part de l’empresa Dúctil Benito i s’ha quedat els 500.000 euros de paga i senyal en concepte de danys i perjudicis, segons l’alcalde. L’empresa, emparant-se en un acord verbal, reclamava la requalificació de la finca. “El Patronat només ha fet que complir el contracte. Enlloc estava pactat que hi hagués d’haver una reaqualificació. Si la finca esdevingués urbana o industrial valdria molts més diners del que l’empresa vol pagar”, ha explicat Vila d’Abadal. Els diners de la venda havien de servir per finançar part del projecte del centre El Nadal.
 
Aplec de sardanes al Mercat del Ram “A la plaça Major hi ha moltes activitats durant el Mercat del Ram i hem de mirar de fer-les compatibles o facilitar algun altre lloc. En aquest cas, s’hi va celebrar un partit de horseball, la qual cosa va impedir que l’aplec s’hi fes com cada any i es va proposar la plaça de la Catedral. En un primer moment, els sardanistes hi van estar d’acord, però més tard, alguns dels membres de l’associació s’hi van oposar. Llavors ja era massa tard per canviar el programa. De cara a l’any que ve intentarem que torni a ser compatible a la plaça”, ha explicat Josep Burgaya, president d’ImpeVic i regidor d’Economia.
- Més informació
 
Jutjat i ambulatori nous Les obres del Graell s’han aturat perquè s’hi podria ubicar una ARE (Àrea Residèncial Estratègica). Aquest projecte urbanístic impulsat per la Generalitat podria permetre la ràpida construcció en aquesta àrea de nous equipaments per a la ciutat, en concret un ambulatori (CAP), un jutjat i més centres educatius (guarderia, escola, institut).
 
Parc tecnològic El projecte que impulsa l’Ajuntament de Vic és el mateix que impulsa l’empresa Ausa Futur. “La iniciativa, però, correspon a l’administració, per això ens hem adelantat”, ha dit Burgaya.
- Comissió de l’Ajuntament de Vic - Ausa Futur
 
Montserrat Rovira, Xavier Solà i Josep M. Vila d'Abadal (CiU)