05 de juliol de 2013
Arriba l’estiu. Abans, moltes nenes i nens aprofitaven les vacances per fer “quadernets d’estiu”, on es repassaven coses apreses durant el curs escolar anterior per no rovellar els continguts per al nou curs que s’havia d’iniciar el setembre. Potser és hora que ens plantem davant d’un repàs matemàtic, farem una mica de càlcul mental, però relacionat amb les relacions de parella. I és que no tothom fa les mateixes sumes quan parlem del món de la parella...

Les matemàtiques del mite de la “mitja taronja” funcionen així:

                 ½ + ½ = 1

És a dir, un ésser incomplet que necessita un altre ésser incomplet per poder sumar 1. Es podria titular: la fusió de la relació de parella... si ho dibuixem, vindria a ser així:
 

Segur que moltíssimes persones, quan hi pensen, creuen que és la fita a on s’ha d’arribar per a poder ser feliç en parella... Però aquest mite parteix de la insuficiència. Ve a dir que una persona no està completa fins que troba aquella altra persona que la completa del tot. I potser hi ha qui ho troba bonic això.

A mi m’agraden una altra mena de matemàtiques. Les matemàtiques de “la corba de la felicitat” funcionen així:

                     1 + 1 = 3

Dóna la sensació que no sé sumar, oi? Ho explico: Una persona coneix a una altra persona, s’enamoren, es mantenen com a individus però creen la relació de parella. Tenir parella no els completa sinó que els enriqueix. Aquest estil de relació no parteix de la insuficiència, parteix del benestar. I el fet de conèixer a l’altre/a fa que aquest benestar augmenti i creixi. D’aquí ve el nom: “La corba de la felicitat”. Dibuixat vindria a ser això:
 


Els dos membres de la parella estan junts i l’un “engreixa” a l’altre, fa que a l’altre li surti “panxeta”... Això sí que és la corba de la felicitat!

Cadascú manté la seva individualitat que queda enriquida i creix gràcies a allò que li aporta l’altre, i viceversa.

A mi m’agrada més partir d’un model de benestar i on la parella s’engreixa, no de quilos, sinó de felicitat, desig, passió, bona convivència, somriures, discussions (i no baralles), que partir d’un model on un necessita a l’altre per poder completar-se. Aquest model de la mitja taronja condueix a la dependència emocional... i qui té una relació de parella de dependència, no té una relació de parella d’amor.