Triar escola és, sens dubte, una decisió complexa, on sovint les famílies duen a terme una valoració de les seves preferències. Amb la publicació a finals de setmana de les llistes definitives d'infants admesos a cada escola, moltes famílies posaran fi a dies d'incertesa de saber si el seu fill o filla ha entrat o no a l'escola desitjada. En aquest procés però, al meu entendre, no està garantida una llibertat de tria en condicions d'igualtat, ja que el fet de donar punts de desempat per tenir un pare, mare, tutor o germà exalumne del centre no posa a totes les famílies a un mateix nivell.
Els altres criteris que donen punts, com tenir germans al centre, o tenir una discapacitat reconeguda, estan orientats a garantir que siguin les famílies les que triïn les escoles, i no pas que sigui l'escola que trii les famílies, com fa el criteri de tenir familiars exalumnes. Aquesta mesura vulnera la igualtat d'oportunitats, perjudica les escoles de nova creació, incentiva les desigualtats en les oportunitats educatives i és clarament un pas enrere en la lluita contra la segregació escolar afectant el repartiment de l'alumnat socialment desafavorit.
L'any 2011 es va aprovar atorgar aquests punts després d'una llarga reivindicació de les escoles concertades. La consellera Rigau la va justificar dient que es pretenia "donar valor a la implicació de les famílies en la tria del centre educatiu dels seus fills", declaracions que posen de manifest la manca de consideració a totes les famílies que trien pels seus fills escoles diferents de les que ells havien anat i que s'impliquen no només en la tria de l'escola sinó també en la participació en el funcionament del centre educatiu durant tots els anys que els seus fills hi romanen. Tot sembla apuntar, doncs, que el que pretén la mesura és garantir l'elecció de determinats sectors de la població premiant el vincle preexistent entre centres educatius i famílies.
En el llibret 8 orientacions per triar escola de la fundació Jaume Bofill podem llegir "per prendre la decisió [de quina escola triar] has de posar en una balança les teves preferències i les possibilitats d'entrar en els centres educatius pels quals has optat" però dona la impressió que no es tracta d'una balança justa sinó d'una balança trucada, com aquelles que alguns botiguers feien servir fa anys, que depenent del client al què atenien amagaven una petita peça per augmentar el pes del producte, una balança que limita la capacitat de tria de les families que han canviat de país o ciutat de residència o que no volen que els seus fills vagin a la mateixa escola que ells van ser escolaritzats.
De moment, entre d'altres la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'alumnes de Catalunya ha mostrat a bastament la seva discrepància a aquesta mesura i el Síndic de Greuges suggereix que es suprimeixin aquests punts de desempat, i és d'esperar que aquestes i moltes altres veus siguin escoltades per tal que en un futur proper puguem valorar amb una balança justa la tria d'escola.
Ara a portada
-
Societat Un veí del centre de Vic: «Vaig anar a dormir i encara no hi havia llum» Irene Giménez Vinyet
-
Societat Entre la llum de la plaça Major i la foscor a gran part dels barris: així es va viure a Vic l'apagada elèctrica Redacció
-
Societat Una metgessa del CAP de Centelles: «Hem tornat a fer les receptes amb paper i bolígraf, com abans» Redacció
-
Societat Catalunya recupera la normalitat a la xarxa elèctrica i Rodalies torna parcialment Lluís Girona Boffi
-