Benvingut Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser!

18 d’octubre de 2015
A finals de setembre el Govern de la Generalitat va aprovar el decret de declaració del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. Tant els amants de la natura com els lliberals més productivistes, tots plegats, estem d’enhorabona!

Aquest nou espai natural ocupa una superfície important, 14.750 hectàrees –tot i ser encara relativament modesta en relació a altres parcs veïns, com és el cas del Cadí-Moixeró, que n’ocupa 41.342-. Es reparteix entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, al Ripollès. La major part, un 80%, es reparteix entre Queralbs i Setcases. Inclou els principals cims de la comarca: el Gra de Fajol i Bastiments.

A les capçaleres del Ter i el Freser resten circs i valls glacials envoltats de cingles, canals i tarteres, surgències i torrents prístins, prats alpins i subalpins, bedollars, pinedes de pi negre, prats xops... Paisatges idíl·lics i ambients naturals modelats al llarg dels segles per l’empenta del glaç, la força de l’aigua i el vent i, sàviament, per la població local i els pastors transhumants: prats de dall –avui dia escassíssims a escala de país-, tanques de pedra seca resseguides d’avellaners, i pastures extensíssimes. La flora i la fauna hi està formada per espècies adaptades a les condicions rigoroses de l’alta muntanya, per desgràcia, moltes d’elles en un retrocés clar degut a l’escalfament global. És el cas de la genciana alpina i la perdiu blanca, que es veuen forçades a enretirar-se cada vegada més amunt, cap als cims.

El nou Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser permet protegir i millorar tots aquests hàbitats naturals i espècies tan valuosos. I disposar d’una via per endreçar i revitalitzar les activitats agropecuàries tradicionals, sobretot la ramaderia extensiva, imprescindibles per preservar bona part dels paisatges culturals d’aquesta part del Pirineu.

El parc natural també és molt necessari per regular les activitats d’oci i d’esport, el nombre de persones i els moments i indrets per on s’estableixen o circulen. Finalment, la promoció d’aquest nou parc natural obre grans oportunitats a l’ecoturisme al conjunt de les valls de Ribes i Camprodon. Amb la conservació de la natura, doncs, hi guanyem tots.