Malgrat no ens agradi, el canvi climàtic és un fet inqüestionable o, com deia aquell, una veritat incòmoda: en poques dècades, la temperatura mitjana ha pujat més d’un grau centígrad a molts indrets d’aquest país. Els seus efectes són diversos: més dies càlids, menys dies freds, menys neu al Pirineu, pujada del nivell de la mar, retrocés de platges i deltes, més aiguats i sequeres extremes, més erosió, més concentració de contaminants i adobs als rius, menys truita comuna, moltes plantes que floreixen a destemps, molts ocells que apareixen quan no se’ls espera, grups humans que emigren nord enllà, forçats per l’expansió del desert...
Com a causants principals del canvi climàtic, ens cal treballar intensament per reduir o eliminar l’ús dels combustibles fòssils: carbó i derivats del petroli, que, d’altra banda, ja s’esgotaran els propers decennis. L’urani no és cap alternativa: a més a més dels seus riscos intrínsecs, també és cada dia més escàs. Ens hem d’obrir camí, doncs, a altres energies, a una societat i una economia més verdes. En aquest sentit, destaquen els treballs rigorosíssims del Col·lectiu CMES, un grup de professionals de diversos àmbits que impulsen un nou model energètic i social sostenible per al nostre país. Aquest col·lectiu ha elaborat la proposta “Transició Energètica del segle XXI” –TE21–, que planteja una substitució gradual de tota l’energia fòssil per energia renovable en poques dècades, calculant-ne els costos i els beneficis, i demostrant que fer aquesta transició no només es possible, sinó que suposaria un estalvi econòmic molt important.
Toca agafar el bou per les banyes i, també, minorar els efectes del canvi climàtic. Per exemple, hem de fer front als aiguats i les sequeres cada dia més freqüents amb nous conreus poc consumidors d’aigua i regs més eficients, edificacions més allunyades dels cursos fluvials i restaurant-hi la vegetació de ribera -que redueix l’erosió i capta contaminants i adobs a dojo-. Justament aquest és l’objectiu del projecte MEDACC, coodinat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic amb la participació de diversos centres de recerca (CREAF, CSIC i IRTA), centrat en proposar i provar solucions innovadores orientades a adaptar boscos, rius, conreus i poblacions als impactes del canvi climàtic a l’àmbit mediterrani. La conca del Ter hi és estudiada amb molt detall.
ARA A PORTADA
-
Romà Casanova: «L'Església és una de les institucions que més i millor ha gestionat la pederàstia» Xavi Llambrich
-
El bisbe de Vic elogia el caràcter «proper a la gent» de Lleó XIV i la «defensa dels més necessitats» Redacció
-
Vic demanarà a la Generalitat ampliar el servei de bus que connecta amb el Lluçanès i el Berguedà Irene Giménez Vinyet
-
-
17 de febrer de 2015