El bosc, cases i altres edificis

10 de març de 2016
Certament estem immersos en una etapa que caldrà capgirar moltes de les nostres activitats si volem assolir els compromisos que cimera rere cimera anem reforçant, des de la Conferència de Rio 1992 fins a París i la Coop21.

A nivell global hi ha un clam generalitzat que és necessari establir un compromís real vers un desenvolupament sostenible, però no només com a segell o eslògan, sinó aplicant els canvis necessaris per fer possible la vida al planeta, tant per nosaltres i la resta d’espècies com per les generacions futures.

Tots els sectors poden, i han de fer, una revisió profunda de quines tecnologies han desenvolupat fins ara, quins productes han posat al mercat per satisfer les demandes de la població, i alhora han d’analitzar quins efectes té tot el seu procés sobre l’entorn i el medi ambient.  

Per parlar de gran números, ho han de revisar profundament els sectors de la indústria, els transports i sobretot la construcció, que sovint passa desapercebut. La fabricació de ciment és un dels sectors que més CO2 emet a l’atmosfera, per tant cal preguntar-se: pot el sector de la construcció canviar el seu model i els materials que utilitza? Oi tant que sí! Pot, i ho ha de fer!

Ja hi ha molts professionals, però encara no suficients, que aposten per algunes alternatives, trobareu les xarxes plenes d’informació. Una que ajuda a mitigar les emissions contaminants és retornar a la utilització de la fusta en l’edificació, no només en tancaments i acabats, que també és necessari recuperar, sinó en l’element estructural de l’edifici, l’esquelet, les parets i els forjats... una autèntica revolució tecnològica i necessària ambientalment.

El bosc és una energia renovable constant, de creixement continu, tot i que amb torns a mig i llarg terminis. Ens ofereix una matèria primera, la fusta, que tradicionalment s’havia utilitzat per fer cases i altres edificis, i que, de fet, en altres països encara s’ha anat utilitzant. La investigació en com millorar la tecnologia aplicada ha fet possible oferir un producte que ens permetrà fer edificis de varis pisos amb total seguretat i molt millor confort, tot i respectant el medi ambient.

Algunes empreses a l’estranger ja ofereixen el que es coneix com “contralaminat" o "CLT Cross Laminated Timber” i a Catalunya una empresa del Pallars Sobirà n’és la pionera. El cicle és des de la gestió de l’aprofitament forestal sostenible del bosc, fins a la transformació de la fusta amb panels laminats, disseny i construcció dels edificis. I alhora la millora del medi ambient.

Les ciutats tenen una gran oportunitat per establir de nou la relació amb el territori del rerepaís que li pots subministrar com és costum, matèria primera de proximitat, fins ara parlàvem d’alimentació, ara també de la pròpia llar, un altre element essencial per la vida.