Probablement, als més joves, el concepte “Liverpool català” per referir-se a Vic i a la seva comarca els sonarà agosarat, pretensiós… Més d’un dirà “com hi van aquests de Vic, no?”. La resposta és que té tot el sentir dir-ho. Si aquest dimarts miren el documental Liverpool català: boira, sants & rock’n’roll, dirigit per l’osonenc Dani Feixas, al Sense ficció de TV3 entendran que la cosa ve de lluny: de fa quatre dècades.
Liverpool i Vic. Vic i Liverpool. Dues ciutats diferents (una molt més gran que l’altra), però totes dues aparentment grises i fredes (una més que l’altra) amb una petjada musical important. De fet, en aquest punt, la capital d’Osona superaria, fins i tot, la ciutat anglesa. Tal com explica Pep Sala al documental, més enllà dels Beatles, Liverpool no té grans grups de música. Osona, sí.
Duble Buble, Sau, El último de la fila o Loquillo y Los Trogloditas són exemples de grups dels 80 amb una forta petjada a la comarca. Són segurament els que van tenir més volada, però cal sumar-hi desenes de bandes que també omplien sales de concerts de la comarca. Aquí tothom deu tenir la seva playlist particular. De fet, és interessant veure el documental perquè es recullen molts noms.
Encara no se sap el perquè, però Osona té molta tradició musical: potser per escampar la boira o potser per desmitificar allò de “la ciutat dels sants”. Sabíeu que l’Escola de Música de Vic és de les que té més alumnes de tot el país? La de Vic i la de l’Hospitalet de Llobregat sobresurten respecte a la resta. I, d’aquí, de Vic, aquests últims anys, n’ha sortit la segona fornada d’aquest fenomen del “Liverpool català”. La Iaia, Oques Grasses, Els Catarres, Obeses, Joana Serrat, Núria Graham, Nyandú… són els altres exemples que ara s’ha fet un forat en aquest panorama.
Liverpool català: boira, sants & rock’n’roll es podrà veure aquest dimarts a la nit al Sense ficció. Dimarts passat, es va fer la preestrena a L’Atlàntida de Vic, i el periodista Isaac Romero piulava: “Si comences un dia amb bona música tot va millor. I si encares la recta final de la jornada amb un #LiverpoolCatalà ja és de traca i mocador”.
Doncs això. La tradició musical d’Osona no pot quedar en no res i és bo que ara quedi recollida en aquests 78 minuts. Els que encara es pensin que és pretensiós parlar de “Liverpool català”, si miren aquest documental, podran entendre d’on ve i qui va crear aquest concepte. Per tant, el “Liverpool català” existeix, i és Vic i Osona.
ARA A PORTADA
-
Romà Casanova: «L'Església és una de les institucions que més i millor ha gestionat la pederàstia» Xavi Llambrich
-
El bisbe de Vic elogia el caràcter «proper a la gent» de Lleó XIV i la «defensa dels més necessitats» Redacció
-
Vic demanarà a la Generalitat ampliar el servei de bus que connecta amb el Lluçanès i el Berguedà Irene Giménez Vinyet
-
-
12 de juliol de 2021
Et pot interessar
- Els consorcis de les universitats europees: una aposta en el camí per millorar la cohesió continental Josep-Eladi Baños
- El temps al Collsacabra Blanca Busquets
- L'Alzheimer del Mestre Enric Casulleras
- Aprofitem l'oportunitat per eliminar l'amiant d'Osona i el Moianès David Mercader Carrera
- Infermeres heroïnes Blanca Busquets
- Intel·ligència artificial a la docència universitària: panacea o maledicció? Josep-Eladi Baños