El paper del sexe en la parella

30 de gener de 2013
Sovint ens preguntem quin paper té el sexe dins de la relació de parella. I, de vegades, quan parlem de sexe, ho reduïm tot a allò que fem “dins del llit”. Aposto per utilitzar un concepte més ampli per parlar d’això: la sexualitat. Per tant, reformulem la pregunta... quin paper té la sexualitat dins de la relació de parella?

Una idea preconcebuda que tenim sobre la vida sexual o íntima d’una parella és que va de més a menys. I no necessàriament ha de ser així. Segur que molts lectors i moltes lectores ens ho poden desmentir. Però, en general, se sol creure que la passió hi és només al principi de la relació i que es va perdent amb el temps. Llavors es dóna pas a la monotonia dins de la relació de parella.

I és cert, i en d’altres articles ho he comentat, que si no es cuida la passió, la intimitat, etcètera, és a dir, si no es “rega” la relació de parella tot té tendència a desaparèixer i morir: i el desig i la passió també. La meva pregunta seria: creieu que val la pena treballar perquè el desig, la passió, la complicitat, els somriures d’una relació de parella no desapareguin?

La resposta possiblement sigui senzilla: sí! Però què implica això? Moltes vegades he parlat de tot allò que podem fer per cuidar la nostra relació de parella, ara no em pararé a parlar d’això. M’agradaria reflexionar sobre el per què hauríem de voler cuidar la nostra relació de parella i, en aquest cas, la sexualitat en concret.

Diu Robert Sternberg, qui va desenvolupar la teoria del Triangle de l’amor, que les relacions d’amor es poden mesurar en tres escales diferents: passió, intimitat i compromís. Per ell, l’amor complet és aquell que té aquests tres factors:


 
Per tant, la passió forma part necessària de la relació de parella. Possiblement aquests tres “ingredients” siguin completament necessaris per poder parlar de relació de parella. Jo diria que la parella és una taula de tres potes, aquestes tres potes que Sternberg ens brinda.

Avís important: al parlar de passió no estem parlant de quantes relacions sexuals es tenen dins de la relació, sinó que es regeix més per la complicitat, l’admiració, la intimitat sexual, la seducció, etcètera. I això incorpora aspectes molt més amplis que parlar senzillament de sexe i una altra cosa molt important: que el nivell de satisfacció de cada un és variable, és a dir que no hi ha un valor exacte que sigui vàlid per a tothom.

Ja teniu ben assegurades les tres potes de la vostra taula?