
L'energia solar està originada en el sol i ens arriba mitjançant ones electromagnètiques. Es tracta d’una energia renovable que, a priori, no disminueix en utilitzar-la. Però la radiació té un valor de potència que varia segons el moment del dia, les condicions atmosfèriques que l'esmorteeixen i la latitud. Així, a l’hora d’aprofitar els rajos solars hem de tenir presents els agents meteorològics, com els núvols i la boira, dos elements que poden impedir la recepció correcta de la llum directa. I de vegades l'estultícia humana també pot actuar de manera anacrònica i malbaratar l’aprofitament dels rajos solars, com en el cas del mític rellotge de Sant Pol de Mar.
Diu la llegenda (o la memòria popular) que, fa molts anys, a Sant Pol de Mar van instal·lar un esplendorós rellotge de sol a la plaça de la vila; però era tan bonic que el van tapar amb una petita teulada per protegir-lo de l’agressió de la pluja i del propi sol. D’aquesta manera, el rellotge va quedar molt ben protegit, però amb l’inconvenient que la teulada impedia que fes la seva funció: llegir l’hora. D’aquí ve l’expressió burleta de “Sant Pol quina hora és?".
En un lloable afany de pedagogia ecològica, fa quatre o cinc anys, l’Ajuntament de Vic va col·locar una vistosa senyal de tràfic solar davant d’un perillós pas zebra, allà on l’avinguda de Sant Bernat Calbó es converteix en ronda Camprodon, just davant de l’antiga escola de can Maurici i a pocs metres de l’entrada al Seminari i a la Clínica de Vic (a la foto). Un indret amb molta bellugadissa de persones (sobretot nens) i vehicles.
La idea, si funcionava, era bona. El senyal lluminosa que havia d’avisar els conductors de la preferència dels vianants reforçaria la visibilitat en la foscor, tindria (suposadament) un ampli angle de visió per captar l’energia i la bateria acumuladora estaria ben protegida de les inclemències del temps. Se suposava que l’invent compliria perfectament la mateixa funció que els senyals convencionals i seria útil per reforçar l'atenció dels conductors en un punt vial molt sensible.
Però al cap dels anys, ha quedat demostrat que aquest senyal de tràfic solar no funciona. O com a mínim que la meitat de l’any no funciona. No sé si és per culpa d’una deficiència en la seva construcció, d’una avaria intermitent o de les llarguíssimes hores de boira i de de núvols que tapen el cel de Vic, en detriment de l’arribada directe dels rajos de l’astre rei. Sigui com sigui, també he observat que el senyal moltes vegades tampoc no funciona, encara que el dia sigui serè, sense núvols i sense boira.
Davant l’evidència que en aquest pas zebra de preferència dels vianants sovint es produeixen ensurts, petits atropellaments i, de tant en tant, algun accident que acaba amb la víctima de l’envestida a l’hospital, potser convindria que l’ajuntament vigatà instal·li un senyal de tràfic convencional ben visible. I si, un dia, l’esplendorosa senyal solar funciona correctament, la convencional es pot treure en deu minuts. Mentrestant ens estalviarem atropellaments i més d’una sotragada.