El sentit del Doctorat Honoris Causa a Martin Dougiamas

09 d’abril de 2016
L'últim dia de març vàrem investir Martin Dougiamas, creador de la plataforma educativa Moodle, Doctor Honoris Causa per la UVic-UCC. El sentit de l'acte era de reconeixement per una feina molt reeixida i en desenvolupament permanent, i d’acolliment entre nosaltres d’un jove gran mestre.

Vivim grans canvis en el camp de l'educació. Els estudiants arriben a la universitat amb necessitats molt diverses en termes de suport acadèmic, flexibilitat horària, oportunitats fora del campus i preferències personals. Com a institució hem de poder fer front a aquestes demandes, hem de poder garantir experiències participatives i enriquidores, i hem de preparar els estudiants per a carreres professionals en què hauran de mostrar independència, creativitat, autoconeixement, responsabilitat i capacitat de treballar de forma flexible en equips i d'adaptar-se a situacions noves.

La nostra universitat ha definit set competències bàsiques que pretenem desenvolupar en tots els cursos.
    1. Volem ajudar als nostres estudiants a desenvolupar el pensament crític.
    2. Volem que estiguin en contacte amb diversos contextos pràctics.
    3. Que interactuïn en contextos internacionals.
    4. Que mostrin les habilitats professionals treballant en equips connectats en xarxa.
    5. Que tinguin oportunitats per a la pràctica basada en la inclusió social.
    6. Que utilitzin formes de comunicació escrita de manera apropiada.
    7. I, finalment, volem que cada estudiant sigui el veritable protagonista del seu propi procés d'aprenentatge.

Aquests objectius són fàcils d'enumerar. Però és gràcies en gran part a Moodle que ara podem assolir-los més efectivament. Els estudiants ja poden compartir les experiències d'arreu del món. Poden treballar amb els altres allà on siguin. Poden comentar el procés d'aprenentatge i el treball dels altres en línia. Poden treballar de manera més efectiva entre les sessions de classe. Poden estar en contacte amb els organismes professionals i interactuar amb xarxes socials rellevants. Els estudiants poden treballar en activitats de forma independent i en grup, amb una bona retroalimentació i oportunitats de millora.

Som optimistes sobre el futur de l'educació. I Moodle hi té un paper important. En l'entorn interactiu de Moodle podem construir el nostre futur col·laborativament. I aquest és ara el gran repte per a professors i estudiants.

Des de la UVic-UCC hem volgut reconèixer, amb aquest doctorat honoris causa, l'aportació de Martin Dougiamas a la construcció d'una societat més evolucionada i per fer més fàcil la divulgació del coneixement entre persones, col·lectius, societats i continents.

Cada dia és més obvi per a tothom que vivim en un planeta petit i que el futur que ens espera és cada cop més el mateix per a tots. Per això mateix necessitem tenir visió de conjunt, visió a llarg termini i eines que ens ajudin a conscienciar-nos i a créixer com a persones, globalment. Estic convençut que Moodle és una de les eines que ens ajuden, i ens ajudaran cada dia més, a evolucionar com a individus i com a societats.