Quan va arribar el moment que havíem de triar escola, una de les coses que més em va sorprendre quan les vaig visitar és com s'havien transformat els patis. D'aquella imatge que recordava dels patis als anys 80, d'una pista a ple sol amb una porteria de futbol sense reixa i una cistella de bàsquet, havien passat a patis amb espais estimuladors i nombrosos elements de joc que formaven part de l'espai educatiu del centre escolar, una transformació en part impulsada per les AMPA/AFA i duta a terme a través del treball de voluntariat de les famílies.
Com a família compartim ara al pati una estona que grans i petits sempre trobem massa curta, aquella estona que va des que els infants surten de classe fins que tanquen l'escola, i el pati esdevé un espai de convivència per a infants i adults.
És per això que vam rebre amb gran alegria la notícia que el pati de la nostra escola seria un pati obert, fora de l'horari escolar, però més enllà de poder allargar aquesta convivència entre els infants que van a l'escola i els adults que els anem a buscar, l'obertura del pati pot significar una oportunitat d'acostar l'escola al barri, i el barri a l'escola, de posar al servei de la població una infraestructura de lleure i socialització, de donar l'oportunitat a la ciutadania a tenir un lloc de trobada i de crear un espai inclusiu obert a la comunitat.
Quan va arribar el moment que havíem de triar escola i vaig veure com havien canviat els patis vaig pensar que era lògic que s'haguessin transformat, com també s'havien transformat les aules perquè a les escoles també s'educa a través del joc i l'esbarjo.
Ara que ha arribat el moment d'obrir el pati al barri crec que és molt encertat optimitzar l'ús dels centres escolars fent dels patis un espai compartit que obri les seves portes fora de l'horari escolar. No té gaire sentit que amb els nostres impostos s'inverteixi en infraestructures de patis d'escola i uns metres més enllà s'hagi de tornar a invertir en infraestructures similars per crear espais de lleure al barri, ja que el que realment té sentit és optimitzar espais i recursos per al bé comú al servei de la societat.
Ara a portada
-
Societat Un veí del centre de Vic: «Vaig anar a dormir i encara no hi havia llum» Irene Giménez Vinyet
-
Societat Entre la llum de la plaça Major i la foscor a gran part dels barris: així es va viure a Vic l'apagada elèctrica Redacció
-
Societat Una metgessa del CAP de Centelles: «Hem tornat a fer les receptes amb paper i bolígraf, com abans» Redacció
-
Societat Catalunya recupera la normalitat a la xarxa elèctrica i Rodalies torna parcialment Lluís Girona Boffi
-