Fins al proper 31 de març els vigatans i les vigatanes podrem votar un dels 17 projectes que formen part dels primers pressupostos participatius de Vic.
Els pressupostos participatius, que han permès als ciutadans marcar les prioritats de la ciutat a través d’un sistema assembleari que comporta decidir com cal distribuir la despesa municipal, han estat dotats d’una partida pressupostària que molts haguéssim volgut no només veure ampliada sinó que voldríem que fos la totalitat del pressupost municipal, ja que com a ciutadans reclamem una implicació activa de la ciutadania en tots els afers públics.
Certament la participació ciutadana és una manera de lluitar contra el descrèdit de tot allò que fa referència a les administracions públiques que actualment viu la nostra societat. Al mateix temps, el consistori hauria de garantir la continuïtat dels pressupostos participatius per evitar que quedin en un mer experiment de democràcia participativa local, ja que els ciutadans que hi han intervingut han demostrat amb escreix la voluntat d’actuar de manera directa en la definició́ de les prioritats de la ciutat.
Sens dubte, prendre un paper actiu en els pressupostos participatius de Vic, mitjançant les trobades de la Taula Nord, m’ha servit per reflexionar sobre les necessitats de la ciutat on vivim, i sobretot per conèixer gent amb punts de vista diferents però amb els que hem madurat idees de projectes i prioritats al llarg de les setmanes i amb els que he compartit la il·lusió per voler fer de Vic una ciutat millor per a les persones.
Aquesta primera experiència de pressupostos participatius suposaran per a la ciutat de Vic la realització de diversos projectes decidits per la ciutadania i des de la ciutadania. Però també han de suposar a posteriori un espai de reflexió sobre quins han de ser els aspectes a millorar per tal que els pressupostos participatius adquireixin en noves edicions el seu veritable objectiu: passar de la democràcia representativa, en la que els ciutadans votem cada quatre anys els nostres representats, a una democràcia participativa on els ciutadans siguem part activa i estiguem presents en la presa de decisions.
Ara a portada
-
Societat Un veí del centre de Vic: «Vaig anar a dormir i encara no hi havia llum» Irene Giménez Vinyet
-
Societat Entre la llum de la plaça Major i la foscor a gran part dels barris: així es va viure a Vic l'apagada elèctrica Redacció
-
Societat Una metgessa del CAP de Centelles: «Hem tornat a fer les receptes amb paper i bolígraf, com abans» Redacció
-
Societat Catalunya recupera la normalitat a la xarxa elèctrica i Rodalies torna parcialment Lluís Girona Boffi
-