En el marc del quarantè aniversari de la creació de l'Escola de Mestres, la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes vol ampliar i aprofundir la relació entre la Universitat i l’entorn educatiu de la ciutat de Vic amb un projecte basat en dos objectius fonamentals: d'una banda, contribuir a generar el perfil de mestre-mentor a totes les escoles de Vic, i de l’altra, contribuir a construir la identitat docent dels estudiants dels graus de Mestre de la Facultat. Aquest és l'anomenat Programa de Mentoratge i Identitat Docent que vàrem presentar a la ciutadania el 24 de gener a l'Aula Magna amb la presència de l'alcaldessa, Anna Erra, de la directora general d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat de Catalunya, Carme Ortoll, i del degà de la Facultat i impulsor del Programa, Eduard Ramírez.
Altres objectius destacats del programa són millorar i estrènyer les relacions entre la Universitat i els centres de pràctiques de l’entorn proper; reflexionar sobre el perfil i les competències professionals que es desenvolupen durant la formació inicial en els diferents graus d’acord amb la realitat escolar; reconèixer i identificar les bones pràctiques de l’entorn professional escolar; incentivar el canvi i la millora de la pròpia pràctica tant a la Universitat com als centres de pràctiques i fomentar la discussió, el debat i la reflexió sobre la innovació educativa, i fer-ho conjuntament la Universitat i les escoles.
Partint de la funció formativa que desenvolupa la UVic i atenent a la responsabilitat que li pertoca, amb aquest projecte es pretén reconèixer la funció formativa que exerceixen els centres educatius de la ciutat, que any rere any acullen estudiants de pràctiques de la nostra facultat. I per això mateix, el projecte desplega una estada d’un matí setmanal a les escoles de Vic de tots els estudiants de primer curs dels graus de Mestre d’Educació Infantil, Mestre d’Educació Primària i doble grau en Mestre d’Educació Infantil i Mestre d’Educació Primària (menció en llengua anglesa). En total són uns 120 estudiants repartits en les 11 escoles públiques i concertades que hi ha a Vic.
El Programa MID també inclou un seminari de formació sobre la construcció de la identitat docent que sigui un punt de trobada perquè la Facultat i les escoles disposin d'espais de discussió per articular la seva relació a través de les pràctiques i la presència a les escoles dels futurs i futures mestres. Tot plegat amb l’objectiu d’afavorir tant la millora de la formació inicial dels mestres com la reflexió sobre la construcció de la identitat dels mestres de les escoles participants.
Tal com he dit al començament, aquest curs la Facultat d'Educació celebra el seu quarantè aniversari, i no dubto que el ple desplegament d'aquest programa serà l'esdeveniment més important i amb més projecció en el temps dels que s'han programat.
Ara a portada
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Vic ultimen la cessió del solar del Mercat Municipal per construir-hi un nou CAP Irene Giménez Vinyet
-
Societat Osona Salut Mental amplia les instal·lacions amb consultoris nous i sales per a teràpies de grup Redacció
-
-
Societat Una quarantena d'artesans i 200 formatges per tastar i comprar al tall: torna el Lactium de Vic Redacció
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 25, 26 i 27 d'abril Irene Giménez Vinyet