El dimarts 5 de juny la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya va concedir el títol de doctora honoris causa a la senyora Maria Teresa Codina i Mir, una mestra que va arribar a la professió una mica per casualitat, però que un cop s'hi va incorporar va ser un model i un revulsiu per al conjunt de la professió, d'aquí la concessió del doctorat. Tal com diu el diploma que l'acredita com a doctora honoris causa, el títol se li concedeix "per la seva tasca com a mestra, per l'impuls que imprimí a la renovació pedagògica i la formació dels mestres, i pel compromís amb el dret a l'educació, la igualtat d'oportunitats i la millora de l'educació de Catalunya".
Tal com explica el Dr. Joan Soler en la Laudatio que li dedicà en l'acte de presa de possessió, "la trajectòria personal i professional de Maria Teresa Codina s'emmarca plenament en l'evolució de l'educació del segle XX a Catalunya en la qual té, a més, un protagonisme destacat. Tant ella com la generació de mestres a la qual pertany van impulsar la segona onada de la renovació pedagògica a Catalunya, que té les arrels i els fonaments en la pedagogia activa i el moviment de l'Escola Nova del primer terç del segle XX i que va projectar l'educació catalana vers els canvis profunds que van caracteritzar la transició i l'etapa democràtica del darrer quart del segle. Maria Teresa Codina va protagonitzar moments importants com la fundació de l'escola Talitha i, més endavant, de l'Escola de Mestres Rosa Sensat, el treball educatiu al barri de Can Tunis i l'impuls de reformes des de l'administració educativa. La formació dels mestres i el treball en equip és una constant en tots aquests moments."
Així doncs, el mestratge que aquest doctorat honoris causa representa per als joves estudiants de la nostra universitat és impagable per la profunditat de la seva tasca educativa, per la implicació social que ha tingut en cada moment històric, per l'atenció que va fer als sectors més desafavorits de la societat tant fundant escoles a la mida de les necessitats de cada moment i de cada sector social, com aportant la seva visió formativa des de l'administració, tant de l'Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya.
El seu interès en la formació de mestres, que juntament amb la Marta Mata la va portar a fundar l'Escola de Mestres Rosa Sensat el 1965, tindrà ara una continuïtat destacada a la nostra universitat amb l'exemple permanent de la seva obra i del seu ideari en els nostres estudiants de Mestre, així com amb l'exemple que ens deixa tota una generació de grans mestres que van saber relligar l'educació a Catalunya, fins i tot sota el règim de Franco, amb el clima pedagògic de la Segona República a través de la relació entre la nova generació de mestres i alguns noms il·lustres de la generació anterior (Alexandre Galí, Artur Martorell, Àngels Garriga, Angeleta Ferrer, etc.).
Tal com destacaren tant el Dr. Eduard Ramírez, degà de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes que actuà com a padrí de la doctora, com el Dr. Joan Soler en la Laudatio, homenatjar la Sra. Maria Teresa Codina és homenatjar tota una generació de mestres que van saber reprendre el fil de la renovació pedagògica que el franquisme havia tallat de soca-rel.
ARA A PORTADA
-
Una diada de Sant Miquels del Sants de Vic farcida de tradició, cultura popular i... escridassada al Bisbat Irene Giménez Vinyet
-
-
La pressió popular guanya el pols a Vic: el Bisbat suspèn tots els actes religiosos de la diada de Sant Miquel Irene Giménez Vinyet
-
Les comparses del seguici de Festa Major de Vic anuncien accions de rebuig a la presència de Luis Argüello Irene Giménez Vinyet

- Jordi Montaña
- Exrector de la UVic-UCC
08 de juny de 2018
Et pot interessar
- Trump i l'OTAN o quan la diplomàcia es torna xantatge Toni Poyato
- Què són els centres adscrits? La seva vinculació a la universitat Josep-Eladi Baños
- Els missatges dels ocells Blanca Busquets
- Els nous «altres catalans» en el centenari de Paco Candel Toni Poyato
- A l'infern! Enric Casulleras
- La cursa solidària Blanca Busquets