​La universitat no es pot quedar de braços plegats

29 de setembre de 2017
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha viscut aquests dies els mateixos anhels, les mateixes frustracions, les mateixes alegries i fluctuacions que la resta de la societat catalana, i com la resta de la societat, ha hagut de gestionar els sentiments, les emocions, els ímpetus, les voluntats de progrés social i les pors que qualsevol canvi comporta pel fet que somou les conviccions, les idees preconcebudes i els prejudicis de cadascun de nosaltres. Professors, estudiants i equip directiu hem hagut de gestionar en petit, el que la societat catalana ha hagut de gestionar a l'engròs. I no ho hem fet gens malament, em sembla.

Davant dels fets del 20 de setembre, vam publicar aquest manifest "La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, davant dels fets tan greus que s'estan donant al país amb la guàrdia civil escorcollant organismes de la Generalitat de Catalunya i detenint alts càrrecs, fa costat al Govern de Catalunya i les seves institucions en aquest moment tan transcendental per al futur del país. El Consell de Govern i el Patronat de la Universitat també s'han adherit al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum en el qual "Afirmem que la cultura democràtica reclama solucions polítiques als problemes polítics. I ho fem apel·lant al mecanisme fonamental de què disposen les societats modernes: el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble que s'expressa amb el vot".

L'endemà, la Universitat va subscriure el comunicat de les universitats i centres de recerca de Catalunya en el que denunciaven que l'estat espanyol havia atemptat contra l'honorabilitat de les institucions acadèmiques en intervenir els seus comptes. Justament, l'endemà, el director general de la FUB informava tota la comunitat universitària que, en el marc de les actuacions que el govern central duia a terme en relació a les finances de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Hisenda també havia intervingut els comptes de la Fundació, malgrat tenir personalitat jurídica pròpia. Una acció que la presidenta del Patronat va titllar "d'ocupació".

El dia 27, mentre els estudiants marxaven cap a expressar els seus anhels a la manifestació de Barcelona, els representants de la comunitat universitària al Consell de Direcció i al Patronat de la Fundació Universitària Balmes, juntament amb el Comitè d'Empresa, van fer una concentració en suport a les institucions i entitats catalanes i al referèndum de l'1 d'octubre que va aplegar unes dues-centres persones al pati central de Miramarges. Allà es va fer la lectura d'un manifest de la representació de la comunitat universitària al Patronat, professors de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes van llegir un fragment de Carta a una mestra, dels alumnes de l'Escola de Barbiana (llibre editat per Eumo Editorial), en què es diu entre altres coses que "quan les lleis no són justes, cal lluitar per canviar-les". Es va fer la lectura col·lectiva del poema "Aquesta remor que se sent" de Miquel Martí i Pol i una delegació dels estudiants va llegir també el seu manifest. Activitats universitàries, activitats socials.

I en l'endemig posàvem el nom del periodista osonenc Carles Capdevila a l'estudi de ràdio de la UVic, presentàvem la Facultat de Medicina i les ciutats de Vic i de Manresa als estudiants o inauguràvem el grau d'Enginyeria de l'Automoció a Granollers. La gestió emocional, social i política de la revolució que està fent la societat catalana, la fem amb un somriure i treballant cada dia. Que continuï així, perquè ja hem guanyat l'autoestima que ens calia per encarar el futur, amb totes les seves dificultats.