En un moment en què les tecnologies travessen tots els àmbits de la nostra vida, és precisament en l’àmbit salut i, específicament en l’àmbit de l’Enginyeria Biomèdica, on s’albiren els avenços tecnològics més espectaculars i amb major impacte social. En aquest context, el perfil de l’enginyer biomèdic és cabdal per facilitar la transferència d’aquesta tecnologia a la pràctica assistencial. Amb una formació que combina un coneixement profund dels aspectes de l’enginyeria més rellevants en l’àmbit de la salut, com ara la intel·ligència artificial, amb uns fonaments sòlids de la biologia humana i la medicina, aquests professionals són els encarregats d’aportar solucions tecnològiques als reptes clínics que planteja la pràctica assistencial.
El grau en Enginyeria Biomèdica de la UVic-UCC, que s’imparteix en la Facultat de Ciències i Tecnologia, té un focus especial en l’explotació del Big Data derivat de les dades biomèdiques que ha de permetre la transició cap a la medicina personalitzada. Des de la bioinformàtica fins a l’anàlisi de senyals i imatges biomèdiques, l’estudiant adquireix una mirada polièdrica sobre l’estat de salut de les persones i la seva caracterització. El seu pla d’estudis s’articula al voltant del concepte de cicle de vida de les dades que parteix de la seva adquisició a partir de dispositius biomèdics i culmina amb el suport a la presa de decisions clíniques a partir de la integració d’aquestes dades. Aquest grau troba un espai ideal en una facultat en què coexisteixen graus en biociències (Biologia i Biotecnologia) i en enginyeries (Multimèdia i Mecatrònica), cosa que permet una transferència de coneixement constant entre ambdós àmbits, i que troba en l’Enginyeria Biomèdica un pont excepcional.
Amb l'inici del grau en Medicina de la UVic-UCC s’obre un ampli ventall de possibilitats de col·laboració entre ambdós graus. Una col·laboració que esdevé possible en el context d’una Universitat de dimensions reduïdes i amb tradició de cooperació entre facultats. Amb la convicció que les sinergies han de redundar necessàriament en una millor formació dels estudiants, s’han dissenyat espais comuns de formació i creixement professional per als estudiants d'ambdós graus. La penetració de les tecnologies en l’àmbit de la salut és imparable i els dos perfils professionals hauran de treballar en equips multidisciplinaris quan s’integrin als centres de salut i hospitals, per tant, és important que en les fases formatives i des dels primers cursos existeixin aquests espais de trobada.
La Facultat de Medicina de la UVic-UCC posa l'accent a formar metges amb una perspectiva integral. Aquest compromís incorpora ineludiblement la tecnologia i l’humanisme. La profunda vocació d’acompanyar el pacient des de la seva dignitat com a persona i d’utilitzar la tecnologia a l'abast per oferir els millors tractaments. Aquesta és la veritable medicina personalitzada: humanització de la tecnologia i de les cures, i ús de les tecnologies per oferir el millor tractament en cada cas.
Amb l’objectiu d’ampliar el context idoni per a la formació dels estudiants i per al desenvolupament de la recerca des d’una perspectiva multidisciplinar, la UVic-UCC ha teixit aliances amb agents clau de l’àmbit de les tecnologies digitals en salut, com ara la Fundació TICSalut i la Fundació Mobile World Congress a través de convenis de col·laboració. La Fundació TicSalut està formada per diverses administracions públiques involucrades en els àmbits de la salut, el benestar social i les tecnologies de la informació i la comunicació, així com per agrupacions d’hospitals i centres sanitaris. Les actuacions de la Fundació se centren en la funció d’observatori, amb l’elaboració del mapa de tendències i el mapa d'experiències en TIC i salut; la funció d’innovació, amb l'e-salut, la salut 2.0 i els projectes internacionals, i la normalització i homologació de productes.
Per la seva banda, la Fundació Mobile World Congress té com a objectiu millorar la vida de les persones mitjançant la transformació digital de la societat, treballant en tres àrees: la capacitació de noves generacions en l’ús de tecnologies digitals; la transformació digital d’indústries i serveis, i l’acceleració de la innovació a través de l’emprenedoria de base digital. La UVic-UCC compta també amb la Càtedra de TIC Salut que té com a missió generar, difondre i transferir coneixement sobre la utilització de les TIC en l’àmbit de la salut i els serveis socials.
Ara a portada
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Vic ultimen la cessió del solar del Mercat Municipal per construir-hi un nou CAP Irene Giménez Vinyet
-
Societat Osona Salut Mental amplia les instal·lacions amb consultoris nous i sales per a teràpies de grup Redacció
-
-
Societat Una quarantena d'artesans i 200 formatges per tastar i comprar al tall: torna el Lactium de Vic Redacció
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 25, 26 i 27 d'abril Irene Giménez Vinyet