​L'antena del carrer de Sant Fidel

06 de juny de 2018

L'antena de Sant Fidel i un cartell que en reclama la seva retirada. Foto: Josep M. Montaner


En els últims anys proliferen les antenes de telefonia. Paradoxalment, els humans depenem més dels telèfons mòbils, però en canvi creix el rebuig a les ones electromagnètiques que emeten aquestes antenes, que es perceben com una amenaça invisible i generen alarma i mobilització social. Arreu del país creixen les protestes i augmenta la demanda d'una moratòria en la seva instal·lació, fins que no es garanteixi amb una normativa legal que no hi ha perills greus per a la salut de les persones. Diverses associacions també han demanat a la Generalitat que elabori amb urgència un reglament sobre el tema -igual que ja s'ha fet en altres països més avançats- que contempli criteris de prevenció, precaució i prudència i contribueixi a defensar els drets de protecció de la salut dels ciutadans.

Segons algunes entitats i sectors lligats a la salut, les ones electrostàtiques contribueixen a augmentar els casos de càncer, fibromiàlgia i malalties neurodegeneratives, tot i que també hi ha veus que proclamen que no hi ha cap punt al territori on els valors de radiació superin la normativa europea, i que de moment no s'ha pogut demostrar cap relació entre les antenes de telefonia mòbil i les mencionades malalties.

Aquests darrers anys, a Vic hi ha una considerable oposició a l'antena del carrer Sant Fidel, una polèmica que de moment està estancada i no veu una solució definitiva. L'Associació Afectats per l'Antena del Carrer Sant Fidel de Vic, que ja fa temps es va reunir amb el conseller i amb els responsables del departament de Salut de la Generalitat, i també amb l'ajuntament vigatà i la companyia Telefónica, ja ha recollit 5.000 firmes demanant el seu total desmantellament. Però la cosa no s'acaba de desllorigar.

L'antena de Telefónica, instal·lada a tocar del Passeig, en principi, hauria de donar cobertura al centre de la ciutat, però diverses de les antenes apunten cap a punts contraris. L'estructura gegantina fa més de 20 metres d'alçada. I mentre que una directiva del Consell d'Europa recomana que els nivells màxims d'exposició a camps electromagnètics en nuclis urbà siguin de 0'6 volts per metre, avui té una mitjana de radiació de 9,43 V/m, tres vegades més que l'any 2015, tot i que i que fa dos mesos va arribar als 16,31 V/m. Segons la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat, la majoria d'antenes de Catalunya tenen uns nivells de radiació inferiors als 5 V/m.

Els veïns exigeixen que es materialitzi el compromís que Telefónica va contraure amb l'ajuntament de desmantellar-la, i el de l'alcaldessa de fer-ho el més aviat possible. L'Associació d'Afectats lamenta que els moviments siguin tant lents i que es trigui tant a l'hora de trobar altres llocs per reubicar l'antena. També reclamen que s'acomplexi la moció aprovada pel consistori municipal on es demanava la seva retirada, la qual cosa evidencia que es tracta d'una important demanda de la ciutat de Vic a la que, segons els veïns, cal donar compliment amb la major brevetat.

Darrera les peticions de desmantellament de l'antena hi ha la preocupació evident sobre els seus efectes negatius sobre la salut de les persones més exposades a les radiacions. Segons un estudi anglès efectuat pel British Trust for Ornithology, les estacions base de telefonia poden ser la causa de la desaparició de deu milions d'ocells en els últims anys. Les espècies més afectades són els pardals i estornells, però també estan alterant la reproducció d'altres espècies d'aus molt comunes com coloms, garses, esparvers i diverses aus carronyaires. Igualment s'ha detectat un descens en les poblacions de papallones i altres insectes en general en l'entorn proper de les antenes. Sembla ser que aquestes aus citades, sobretot les passeriformes, són més vulnerables a la radiació a causa de la menor espessor del crani, i a mitjà termini, la radiació de microones de les antenes pot afectar de manera dràstica a la taxa de reproducció de les poblacions. Aquestes radiacions afecten igualment als mamífers.

Alemanya s'han observat malformacions congènites en vedells, nascuts en granges prop d'antenes; i en diverses zones s'ha observat la desaparició de ratapinyades. És fàcil constatar que fins les rates fugen de l'entorn de les antenes. Segons l'estudi, la radiació afecta, per descomptat als éssers humans; i segons apunten altres estudis, s'observa un increment d'avortaments i altres patologies en l'entorn proper de les antenes. Ben mirat, els ocells, i en particular els pardals -per la seva proximitat a l'ésser humà-, són uns indicadors de la qualitat mediambiental, i com les papallones i altres insectes, quan escassegen o desapareixen, estan avisant que alguna cosa va malament en el medi ambient.

Pels defensors de les antenes, que també n'hi ha –i de molt potents- una de les principals dificultats que presenten aquest tipus d'estudis és la forma d'obtenir mesures fiables d'exposicions. Segons ells, els efectes sobre la salut tendeixen a ser subtils i petits, mentre que les exposicions poden variar en distàncies curtes i d'una persona a una altra, depenent dels detalls del seu lloc de residència en relació amb les fonts d'emissió, el comportament i les característiques de la construcció on estan situats. Però asseguren que no constitueixen cap perill alarmant.

A Catalunya, la preocupació pública sobre els possibles efectes en la salut de les radiacions d'antenes de telefonia ha portat a un augment d'estudis epidemiològics i sobretot de controls de mesures de radiacions mitjançant equips portàtils i equips de monitoratge en diferents indrets i en punts sensibles, com ara parcs públics, centres educatius, centres sanitaris, residències i centres geriàtrics.