​L'escola que volem

15 de març de 2022
Aquests dies es parla d'escoles, estem en època de preinscripcions i de portes obertes i són moltes les famílies que estan triant centre educatiu per als seus infants.

La manera de funcionar de cada escola depèn del projecte educatiu, de l'equip directiu i el claustre de professorat, però també depèn de la implicació de les famílies, ja que de manera paral·lela, les famílies a través de les AFA duent a terme una valuosa tasca, sovint massa silenciosa.

Les AFA duen a terme activitats i organitzen serveis, al mateix temps que actuen com a element cohesionador, participen i enriqueixen la vida de l'escola.

Però en el moment actual a les AFA hi falta gent que hi participi i s'integri a l'organització per ajudar de manera altruista a l'igual que passa amb les associacions sense ànim de lucre formades per persones voluntàries.

Vivim en una societat on cada cop tenim i demanem més informació i més responsabilitats, qüestionem i critiquem tot allò que es fa des de les administracions públiques, però on cada vegada és més difícil trobar gent que s'impliqui i prengui partida.

A aquesta tendència, que fa anys que dura i que ha causat que desapareguessin nombroses associacions dels nostres pobles i ciutats, s'hi ha de sumar dos anys de pandèmia, que han obstaculitzat les reunions, les trobades i la realització d'activitats. En el cas de les AFA, la pandèmia també ha dificultat les trobades informals a les portes de les escoles, que és on neixen i creixen moltes idees i projectes.

Ara que finalment sembla que la situació de la Covid ens permet restablir certa normalitat és un bon moment per veure l'entorn escolar com una oportunitat per relacionar-nos i col·laborar amb altres famílies que no són forçosament del nostre entorn.

I aprofitant que es parla d'escoles, potser també és un bon moment per repensar no només com volem que sigui l'escola sinó quina implicació com a família volem tenir amb l'escola.