Megatendències

27 de març de 2017
Fa pocs dies, el Govern de la Generalitat va aprovar la creació del grup de treball que elaborarà el Pla STEMcat.  El Pla té l'objectiu de fomentar l'interès per carreres científiques, tecnològiques, d'enginyeria i matemàtiques, actualment especialitats molt demandades però amb pocs titulats.  L’escenari respon a un nou mercat laboral que s’està definint a nivell mundial com a conseqüència dels canvis demogràfics, sociològics, geopolítics, tecnològics i econòmics que ja es produeixen arreu del món. I aquests conjunt de canvis, són el que anomenem Megatendències.

Les megatendències transformaran la nostra societat, més tard o més d’hora, tot i que les característiques socioeconòmiques d’Osona poden determinar la velocitat del seu impacte. Un exemple, dins l’àmbit de tendències demogràfiques, una de les que ens afectarà de manera més immediata és la tendència a l’envelliment de la població. Creix l’esperança de vida al món, 4 anys segons les projeccions pel 2030, i amb aquesta la mediana d’edat, fet que farà que el percentatge de població de més de 60 anys passi del 12% al 16%.  

A l’Europa Occidental aquests valors fa temps que són més alts. A Itàlia la població de més de 65 anys és el 22%, a Alemanya el 21%, i a Finlàndia o Suècia el 20%, per exemple. En aquest marc, Osona té una estructura demogràfica jove. El grup de població de més edat representa el 17,5% (18,3%, a Catalunya). Aquesta estructura jove s’ha pogut mantenir gràcies a l’increment de la població estrangera dels darrers anys, concentrada majoritàriament en els municipis de la Plana, i no pas pel creixement de la natalitat.

Excepte a les àrees més perifèriques de la comarca on la tendència a l’envelliment fa temps que és present. Al Lluçanès, la Vall del Bisaura, o el Cabrerès, el grup de població de més edat, els de més de 65 anys, representa el 23,5%, el 22,6%, i el 25,1%, respectivament. Així, el món és cada vegada més envellit i Osona, llevat que la immigració o la imaginació ho eviti, també ho serà.

Un altre exemple de megatendència, ara en l'àmbit de les tendències econòmiques, és la transformació del nou mercat laboral lligat a una nova manera de produir. La "indústria 4.0" o "fàbrica intel·ligent", on cada màquina està connectada a la xarxa i és capaç de percebre i decidir, canviarà la forma de treballar i els perfils professionals. Un 75% de les professions del futur encara no existeixen; es preveu que el procés de digitalització generarà 1.250.000 nous llocs de treball en els propers 5 anys. 

Per contra, hi haurà també llocs de treball que es perdran, principalment aquells més fàcils de substituir per les màquines, com per exemple les tasques administratives o el peonatge industrial. A la indústria manufacturera, on els robots ja desenvolupen el 10% del procés de fabricació, es calcula que en els propers anys aquests passin a desenvolupar el 45% de les tasques.

És fàcil imaginar que els perfils professionals més difícils de substituir seran els més qualificats.  Però fins i tot aquests s'hauran d'adaptar a les noves necessitats; ja no n'hi ha prou amb unes bones competències tècniques,  és necessari disposar també de competències transversals, i aquestes tenen un procés d’aprenentatge llarg, un aprenentatge d’anys.

Una coneguda companyia especialitzada en selecció de personal recollia recentment en un informe que les empreses busquen perfils majoritàriament tecnològics, polivalents, amb visió estratègica, capacitat analítica i adaptació al canvi. I podríem afegir que el treballador del futur haurà de disposar d'iniciativa i autonomia, tenir coneixement d'idiomes i capacitat per treballar en equip.

Em consta que a dia d’avui es fa difícil cobrir determinats llocs de treball qualificats a la comarca, com a la resta de Catalunya on actualment el 24% de les empreses tenen dificultats per ocupar llocs de treball amb perfils altament qualificats. No tenim encara una situació tan extrema com la d’alguns països, com el Japó, on se’ls fa difícil cobrir el 83% d’aquests llocs de treball, o el Brasil (61%) o l'Índia (58%), on ja ha començat una autèntica guerra pel talent, però sí que ens alerta de les tendències que caracteritzaran el mercat laboral en els propers anys.

Osona és una comarca industrial i amb poca ocupació en activitats d'alt contingut tecnològic i en serveis basats en el coneixement, al voltant del 30% (43,5% a Catalunya). La indústria concentra un de cada tres llocs de treball, amb un pes important de llocs de treball poc qualificats. Paral·lelament, Osona té un nombre important de joves a les portes d’aquest nou mercat laboral, alguns d’ells poc formats perquè  han abandonat els estudis massa d'hora.  

Les megatendències no es poden aturar, demà el nostre món haurà canviat, si vols veure el got mig ple, pensa que avui ja ho saps.