Cada any, al voltant d'aquestes dates, sempre hi ha algú que em pregunta perquè celebro el dia de l'orgull LGTBI.
En primer lloc ho celebro per no oblidar: no oblidar-me de commemorar els aldarulls d'Stonewall, a partir dels quals es va començar a dur a terme el Pride cada 28 de juny, ni oblidar que en massa països, l'homosexualitat i la transsexualitat encara està perseguida, ni oblidar les generacions que ens precedeixen que tan han lluitat pels canvis socials i legals, ni oblidar les manifestacions del dia de l'orgull LGTBI que, fins no fa tants anys, transcorrien pels carrers de Barcelona sota mirades inquisitives i insults, i que aquesta situació de viure sota amenaces i vexacions encara forma part del dia a dia de moltes persones en aquest país.
Celebro que aquest dia siguem més visibles, quan massa sovint som preocupantment invisibles particularment fora de les grans ciutats. Ho celebro sent conscient que encara hi ha molta resistència a acceptar que vivim en una societat diversa i que una part considerable de la població pensa que les persones homosexuals i transsexuals no hem de dur a terme mostres d'afecte de manera pública, i per això ho celebro esperant que cada vegada siguem més les persones que mostrem obertament la nostra orientació sexual i identitat de gènere tot l'any, en la nostra quotidianitat.
Celebro que el 28 de juny, com totes les diades internacionals, sigui un dia on es posa sobre la taula la situació en què ens trobem, i es fa una anàlisi del moment que ens ajuda a ser conscients que encara queda molta feina per fer per tal combatre les múltiples discriminacions que es produeixen.
I aquest any, celebraré especialment que a Osona, després d'anys de treball, el dia abans (el 27 de juny), s'haurà presentat un Pla pioner per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere. Un pla que parteix d'una diagnosi que posa de manifest la situació en la qual vivim les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals a Osona en diferents àmbits, des de l'educació a la família, des de l'oci al treball, i està dotat d'accions que es poden adaptar i desenvolupar tant en les ciutats com en els petits pobles que hi ha a Osona, accions, d'altra banda avaluables, que permetran amb els anys veure on i de quina manera s'ha implementat.
I el 29 de juny hem de començar a treballar amb fermesa i constància perquè tots i cadascun dels municipis d'Osona adaptin i desenvolupin aquest Pla amb una voluntat política clara i compromesa per tal que es desplegui de manera efectiva, perquè des de cada Ajuntament s'ha d'apostar per incloure la perspectiva LGTB a tota l'estructura municipal, i això significa dur a terme polítiques d'igualtat real i fomentar la visibilitat de les persones LGTBI. Treballarem per fer entendre a tothom perquè aquest pla és tan necessari i que totes les polítiques que fomenten la igualtat són positives per tots i totes per tal de construir una societat més lliure i tolerant, però el 28, deixeu-m'ho celebrar i sentir-me'n orgullosa.
Ara a portada
-
Societat Un veí del centre de Vic: «Vaig anar a dormir i encara no hi havia llum» Irene Giménez Vinyet
-
Societat Entre la llum de la plaça Major i la foscor a gran part dels barris: així es va viure a Vic l'apagada elèctrica Redacció
-
Societat Una metgessa del CAP de Centelles: «Hem tornat a fer les receptes amb paper i bolígraf, com abans» Redacció
-
Societat Catalunya recupera la normalitat a la xarxa elèctrica i Rodalies torna parcialment Lluís Girona Boffi
-