
Martin Dougiamas, creador de Moodle. Foto: UVic-UCC
Moodle és una plataforma d’aprenentatge virtual basada en programari lliure que compta amb més de 400.000 usuaris a Catalunya, sobretot en centres escolars i universitaris, i amb més de 80 milions d'usuaris i 65.000 institucions a tot el món. La UVic-UCC el fa servir com a sistema de gestió de l’aprenentatge virtual a tota la institució des de l’any 2013.
Dougiamas ha treballat principalment en el context de l'educació superior. Va fer de webmaster de la Curtin University (Austràlia), on va desenvolupar el programari lliure Moodle (la primera versió del qual és de 2002). Dougiamas ha mantingut el seu paper de líder, director i programador principal de Moodle que ha combinat amb una gran visió pedagògica.
La campanya culminarà el dia 31 de març amb la investidura de Dougiamas com a Doctor Honoris Causa de la UVic-UCC de Catalunya, i la cerimònia tindrà molt present la interconnectivitat que Moodle ha facilitat, fomentat i liderat. El padrí de Dougiamas serà el vicerector d’Ordenació Acadèmica, Pere Quer, i en faran la laudatio els professors Richard Samson i Marcos Cánovas.
Aquesta iniciativa de reconeixement, així com el Doctorat Honoris Causa que n'és la culminació, s’emmarquen dins el projecte Diversity que impulsa la UVic-UCC i que pretén aprofundir en la multimodalitat del conjunt de la institució integrant la tecnologia i els recursos digitals en la docència, la recerca, l’administració i en la resta d’àmbits que formen la Universitat i la vida universitària. La iniciativa permet també als responsables acadèmics avançar en la dotació de nous recursos que permeten, entre altres aspectes, proposar noves ofertes de formació a mida en modalitats virtuals o semipresencials i innovar en les metodologies d’aprenentatge i gestió del coneixement.
Es tracta, en definitiva, de transformar la Universitat per adequar-la a la realitat de les eines tecnològiques i dels recursos digitals a l'abast de tothom per tal que l’usuari principal, és a dir, l'estudiant, sigui definitivament el centre de tot el procés educatiu amb un paper més i més rellevant que li permeti modelar i orientar la seva formació.
Com diu Javier Leiva, director del projecte Diversity, "això passa per adoptar metodologies que facilitin que el coneixement sigui construït per l’estudiant (o pel grup, encara millor), que deixa de ser un element passiu a qui es transmet la informació", per passar a ser el protagonista de tot el seu procés formatiu amb el guiatge del professorat i el suport estructural del conjunt de la institució.