Quan encenem el llum o agafem el cotxe

13 de febrer de 2017
Encenem uns quants llums, innocentment, al vespre quan arribem a casa o a la feina. Agafem el cotxe per a desplaçaments que podríem fer amb transport públic o, també, a peu. No recordem que l'energia, a banda de cara, justifica conflictes injustos al nord d'Àfrica (associats a la producció de gas) i a l'est asiàtic (pel control del petroli), ni el joc de la ruleta russa de les centrals nuclears.

A més, traslladant-la des de lluny (les grans centrals elèctriques del Pirineu o les nuclears de les terres de l'Ebre) cap als centres principals de consum (les grans conurbacions urbanes i industrials), pel camí es perden bous i esquelles.

Per això és tan positiva l'aprovació, aquest gener, per part de la Generalitat, del "Pacte Nacional per a la Transició Energètica", per consensuar un nou model energètic català renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible, que permeti arribar al 2050 amb el 100% de fonts renovables. Ara cal implementar-lo.

Ja obre camí la societat civil: el Col·lectiu per a un nou Model Energètic i Social Sostenible ja col·labora amb l'Associació de Micropobles de Catalunya, que agrupa més de 500 poblacions de menys de 500 habitants, per implantar-hi aquest model energètic 100% renovable.

S'inspira en propostes exposades per l'enginyer vigatà Ramon Sans a "La darrera oportunitat. La transició energètica del segle XXI", de l'editorial Octaedro, qui opina que "l'única causa que està frenant el desenvolupament d'unes energies que són més ecològiques, més eficients i més econòmiques és la pressió de les actuals empreses energètiques, que deixarien d'ingressar una quantitat enorme de diners de completar-se aquesta transició".

Som molt lluny d'un model energètic neutre en emissions de gasos d'efecte hivernacle: només el 8% de l'energia consumida a Catalunya prové de fonts renovables i autòctones. Ara és l'hora, doncs, de capgirar-ho tot: cal exigir (i fer servir) uns transports públics de qualitat i reduir l'ús del vehicle privat, que hauria de tendir a ser elèctric.

A les empreses, a les granges i a les llars, cal estalviar energia i impulsar-hi energies netes, renovables i amb el menor impacte ambiental possible: la biomassa procedent d'una gestió forestal sostenible i les energies solar i eòlica, ecològiques, eficients i descentralitzades, de km.