UGranollers, la universitat que creix

20 de juny de 2016
El dia 3 de juny vam signar, amb el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget; l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral; l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, i jo mateix, el conveni de col·laboració entre la UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers.

Per a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la signatura d’aquest conveni és molt important pel que significa d’establiment de llaços de col·laboració acadèmica amb una ciutat de la importància demogràfica, del pes empresarial i de la capacitat d’irradiació de Granollers; pel que significa de creixement i de desplegament de la Universitat en el territori; pel que significa de suma d’esforços per avançar cap a una societat del coneixement; pel que significa de reforçament de les relacions amb els municipis de l’eix de la C17, i per les esperances que obre d’un futur d’aproximació i col·laboració entre les ciutats mitjanes de Catalunya que estableixi una xarxa de relacions físiques, culturals, universitàries, empresarials i socials de tota mena que facin realitat la idea de la Catalunya Ciutat més enllà del cap i casal.

Vic, Olot, Manresa i ara Granollers, a més de la dotzena de municipis que participen cada any a la Universitat d’Estiu, i la mateixa ciutat de Barcelona, formen part, d’una manera o altra, de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, és a dir, formen part d’una manera d’entendre la universitat i el territori. Perquè les universitats no metropolitanes tenim un punt de vista particular, més arrelat en les realitats locals, i no solament això, sinó que ens devem a les realitats locals.

A més de l’universalisme inherent a la ciència i, per tant, a la universitat que n’és generadora i divulgadora, nosaltres, que tenim les arrels en el territori, tenim la mirada posada en el nostre entorn i ens posem al seu servei. Perquè local i universal no són contradictoris en absolut, cada punt geogràfic és el centre del món, raó per la qual no ens hem de sentir ni més ni menys importants que ningú.
    
En canvi, com que en aquest país les grans universitats estan situades a la metròpolis, no tenen un coneixement tan directe de les necessitats i requeriments específics del territori en matèria de formació, recerca i innovació i transferència de coneixement, i aquest és un fet que les universitats no metropolitanes compensem i volem compensar cada dia amb més efectivitat per tal que el centre de Catalunya es pugui trobar, cada dia més, en qualsevol punt geogràfic de Catalunya.
    
Com a primera implantació d'estudis de grau a Granollers s'impartiran el Grau en Administració i Direcció d’Empreses i el Grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial, per a persones que volen combinar els estudis i la seva carrera professional. Amb aquests dous graus la UVic-UCC s’apropa a un públic més específic, de perfil més professional, podríem dir. UGranollers també oferirà el cicle formatiu de grau superior de Màrqueting i Publicitat en format dual –que vol dir que la meitat de l’horari formatiu es fa en una empresa del sector–, com els altres 4 cicles que imparteix el Campus Professional de la UVic-UCC (que és una de les primeres universitats de l’Estat que ha incorporat la formació professional de grau superior en la seva oferta acadèmica).
    
Aquest és el sentit de la feina que desenvolupa la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i que es reforça amb l’obertura d’aquesta seu a Granollers, de moment amb l’oferta de dos graus i un cicle formatiu de grau superior, però que més endavant es desenvoluparà en molts altres àmbits.