​Un bus a Vic per la mobilitat sostenible

19 de gener de 2021
Els usuaris del bus urbà de Vic que seguim els canals de comunicació telemàtics de l'Ajuntament vam començar l'any amb la notícia que finalment el bus urbà restablia el 100% del seu servei després de més de nou mesos d’una freqüència més que escassa. Especifico que vam ser els usuaris que seguim els canals de comunicació telemàtics de l'Ajuntament els que es van assabentar d'aquesta notícia perquè a la majoria de les parades la informació del restabliment dels horaris ha trigat massa dies en actualitzar-se. Com no podia ser d’una altra manera, això ha donat lloc a controvèrsies i discussions surrealistes entre els usuaris dins dels busos.
 
I és que la informació que hi ha a les parades de l’autobús a Vic té moltes mancances. No només per la desinformació d’horaris que s’ha produït aquests dies, sinó que té carències de senyalística d'itineraris ja que els actuals són de complexa comprensió. Trobem marquesines sense plànols globals del servei a la ciutat, pals de parada sense banderoles informatives o fins i tot parades sense pal. Això provoca que sigui una xarxa que no generi confiança, especialment entre els ciutadans que no l'empren habitualment, ja que la veuen com una xarxa difícil d’utilitzar. 

Si volem una ciutat que aposti fermament per la mobilitat sostenible, el transport públic hi juga un paper cabdal, i per això cal que la informació que hi ha a les parades sigui entenedora sobre els itineraris i les tarifes. Es tracta també de repensar la xarxa de busos, que hauria d’oferir un horari molt més ampli que l’actual, allargant el servei al matí i la nit i incloent també el servei els diumenges, plantejar un replantejament global dels recorreguts de les línies actuals, que donen moltes voltes per arribar a diferents punts de la ciutat, unes línies que alhora presenten la controvèrsia que hi ha carrers on a la mateixa hora hi passen 4 autobusos urbans mentre que hi ha d’altres punts com els polígons industrials o grans centres de treball on l’oferta és molt minsa o inexistent. 

Cal també una adequació dels horaris de les línies que respongui a les necessitats diverses de la ciutadania, com l'adaptació dels horaris a les entrades i sortides de les escoles o que hi hagi una bona coordinació entre el bus urbà i els busos interurbans i el tren, per exemple.

El restabliment dels horaris és una molt bona notícia pels usuaris que l’emprem habitualment, però si es vol ampliar horitzons i apostar pel transport públic és necessari un replantejament global del servei, si no ens quedarem com sempre, i amb els usuaris de sempre.