Un Sant Jordi diferent

24 d’abril de 2020
Aquest Sant Jordi s'ha allunyat molt de la idea que tots tenim al nostre imaginari. Ha estat un Sant Jordi diferent, sense anar a les llibreries o passejar per les parades i sense roses al carrer. Estem en temps incerts, i és molt difícil preveure com serà aquest dia del llibre previst pel 23 de juliol, i quina repercussió tindrà.

Aquests dies, que una gran part de la població hem de passar tantes hores a casa, és una ocasió per llegir els llibres que teníem pendents, o rellegir-ne d'altres, així com acompanyar els infants en la lectura. La lectura, entre altres beneficis, té la capacitat per recrear altres mons, alimentar i fer volar la nostra imaginació, i en aquests moments que estem tancats entre quatre parets és més necessari que mai.

Durant el confinament s'han dut a terme moltes iniciatives a les xarxes socials per fomentar la lectura per part de llibreters, bibliotecaris, autors, editors, crítics literaris i amants de la lectura. També són molts els docents que en aquests moments difícils sense classes presencials recomanen i aconsellen estones de lectura per als infants.

Tot aquest moviment és una clara mostra que els lectors valoren la prescripció lectora i agraeixen recomanacions, i això posa de manifest el paper que duen a terme habitualment biblioteques i llibreries de proximitat que ofereixen sens dubte aquest valor afegit que és la prescripció: saber fomentar el plaer de la lectura, conèixer els hàbits lectors i aconsellar dins de l'àmplia oferta que actualment ofereix el mercat editorial.

La indústria del llibre, com totes les activitats culturals, necessita ajudes i campanyes, però principalment necessita lectors, i si s'augmenta el nombre de lectors, aconseguirem que Sant Jordi sigui tot l'any.