UVic-UCC, la universitat que avança, la universitat que creix

29 de novembre de 2015
No és un eslògan. És una realitat. La recerca a la Universitat avança a passos de gegant: tenim ja quatre centres de recerca i transferència de coneixement, nou càtedres i 25 grups de recerca. El curs passat vam captar 750.000 euros en recursos competitius, vam generar 600.000 euros en transferència de coneixement i 450.000 euros en recursos per a captació de talent.

Fa uns dies vam inaugurar a Manlleu, en el marc de les activitats de col·laboració amb el Museu del Ter, una instal·lació de referència: la planta de rius artificials.

La planta de rius artificials és una instal·lació pionera que posa en valor la col·laboració entre la Universitat i els agents i institucions del territori. La col·laboració a tres bandes entre el CT BETA Centre Tecnio, un dels quatre centres de recerca i transferència de coneixement, l’empresa alemanya K+S, i el Museu del Ter (a través de l’Ajuntament de Manlleu) ha permès posar en marxa aquesta infraestructura, que donarà resposta a moltes preguntes relacionades amb el tractament de les aigües residuals i el seu impacte sobre els rius i el medi natural, tot enllaçant l’ecologia aquàtica amb les tecnologies ambientals.

Aquest és un projecte novedós, encara que no és la primera planta que es crea a l’Estat en aquesta matèria, però sí que presenta nombroses novetats. La seva ubicació –a l’exterior i nodrint-se de l’aigua del Ter– i el seu grau de versatilitat la converteixen en una infraestructura pionera, que simula amb molta exactitud les condicions d’un riu real. A més, està previst que properament disposi d’un sistema de control i monitoratge virtual.

Projectes com aquest són un exemple de la importància que donem des de la Universitat a la transferència de coneixement i a la recerca col·laborativa. La planta també tindrà altres aplicacions perquè s’ha concebut com una infraestructura transversal que pot ser utilitzada per investigadors del CT BETA i de la resta de la UVic-UCC per a recerques i investigacions molt diverses.

La Universitat està duent a terme una política de captació de talent que ha permès incorporar la primera investigadora ICREA, per cert, especialista en ecologia aquàtica, així com doblar en els últims cinc anys el nombre d’investigadors predoctorals i postdoctorals que s’incorporen a la UVic-UCC finançats o cofinançats des d’un organisme públic. En els últims cinc anys, els fons obtinguts de la UVic-UCC a través de convocatòries competitives s'han incrementat més del 50% fins arribar als 450.000 euros el curs passat.

I la Universitat també creix gràcies a l’acord federatiu amb Manresa i a la diversificació a través del Campus Professional. La matrícula de nou accés ha passat de 1.750 alumnes el curs passat a 2.476 aquest curs 15/16, un augment del 42% a falta de comptabilitzar els alumnes que es matricularan pel febrer. Però la millora és també qualitativa: quasi un 90% dels alumnes ho fan en primera opció (percentatge que augmenta any darrera any) i hem cobert  el 90% de les places ofertes.

Seguim avançant i creixent amb l’esforç de tots i el reconeixement i la complicitat del territori.