​Vic i el transport públic

22 de setembre de 2017
En pocs dies de diferència ha tingut lloc la setmana de la mobilitat sostenible i segura, la integració de l'autobús urbà de Vic a la tarifació integrada i el debat al ple de Vic d'una moció del COS Osona presentada per Capgirem Vic per crear una línia d'autobús urbà que arribi als polígons industrials de la ciutat. És possible que aquests tres fets hagin coincidit al calendari per atzar, o potser no, ho desconec, el que és cert és que tenen una forta relació els uns amb els altres.

La setmana de la mobilitat sostenible i segura té entre altres objectius promoure hàbits de desplaçament a peu, en bicicleta o en transport públic, visualitzar canvis en l'ús de l'espai públic i valorar mesures per reduir la contaminació.

Difícilment es reduirà la contaminació si majoritàriament la població continua usant el transport privat, i l'espai públic canvia en global ben a poc a poc, ja que l'espai destinat als cotxes continua ocupant un altíssim percentatge dels pobles i ciutats: el gir copernicà, el cop de timó es donarà en el moment que l'ús del transport públic esdevingui massiu i generalitzat, però per això cal un canvi d'hàbits i de mentalitat de la població.

Sens dubte, notícies com la integració tarifària als autobusos urbans de Vic són positives per fomentar-ne el seu ús. Poder disposar d'una àmplia gamma de títols de transport i alhora permetre fer transbordament amb altres transports com pot ser el tren farà que el nombre d'usuaris augmenti, i es que tracta de la llei de l'oferta i la demanda, si les condicions són bones, més gent el farà servir.

Però amb aquest peix que es mossega la cua, podem dir que el transport públic al territori té moltes mancances, si hi ha una baixa freqüència, els recorreguts no són els més adients o el transport públic no és fiable, la gent no el fa servir habitualment, perquè no respon a les seves necessitats i no genera confiança. La moció que demanava que els autobusos urbans arribessin fins al polígon n'és només un exemple, una millor comunicació en autobús urbà als polígons suposaria una resposta a les necessitats dels treballadors.

Però el transport públic no només s'ha de potenciar per aspectes mediambientals, es tracta també de posar sobre la taula temes socials, i facilitar una alternativa de transport a totes les persones que actualment es troben excloses al dret de la mobilitat perquè no poden disposar o no disposen de carnet de conduir o de vehicle privat i l'oferta de transport públic a les seves necessitats és molt deficitària.

El lema d'engany de la setmana de la mobilitat és: "Mobilitza't per un aire més net", i si ens mobilitzem també per un transport públic de qualitat?