Tothom coincideix a situar l'educació i l'escola con l'eix principal per assegurar una societat cohesionada i preparada per afrontar els reptes de present i de futur amb plenes garanties. De manera molt especial, la ciutat de Vic ha de gestionar una realitat complexa que requereix el compromís de tota la comunitat educativa, però també del conjunt de la societat.
En altres paraules, des del nostre punt de vista, la inversió en educació ha de ser una prioritat, ja que de l'encert que tinguem ara a l'hora de definir les línies bàsiques de l'educació en depèn el benestar i el progrés de les properes generacions.
Aquesta prioritat ha d'abastar totes les etapes educatives, començant per les escoles bressol, continuant pels centres d'educació infantil i primària, els instituts, els centres de formació professional, les escoles de formació de persones adultes, les escoles d'idiomes, les d'educació especial i, en un altre pla, potenciant les oportunitats que ofereix la Universitat de Vic.
Fins fa uns mesos, la ciutat de Vic tenia el discutible honor de no disposar de cap plaça pública de llar d'infants. No ha estat fins l'entrada d'Esquerra al Departament d'Educació que s'ha fet una política activa en aquest àmbit, que ha permès a Vic beneficiar-se d'una dotació pressupostària generosa per començar a dotar la ciutat d'una oferta necessària per a les famílies joves que volen fer compatible la vida laboral amb la familiar. Les 240 places que es construiran fins al 2008 són insuficients; per això des d'Esquerra proposem l'objectiu d'arribar a les 500 places públiques la propera legislatura.
Pel que fa a l'educació infantil i primària, aquest curs ha començat a Vic amb una notícia que feia més de 25 anys que no es produïa: s'ha posat en funcionament una nova escola pública. Això, juntament amb l'oferta de les altres escoles públiques i les escoles concertades de la ciutat, permet palliar el dèficit de places escolars i reduir el desequilibri entre l'oferta i la demanda provocat per la falta de planificació que hi ha hagut. En aquest àmbit, un element que cal treballar i madurar és la conveniència de fusionar el CEIP Montseny amb la nova escola del Remei. La fusió dels dos centres no resol, per sí mateixa, les dificultats que hi pugui haver; per això cal aprofundir en la implantació dels Plans Educatius d'Entorn, que posen a treballar en la mateixa direcció els esforços fets per les administracions i pel teixit social dels barris. L'ajuntament ha de liderar aquest tema i ha de presentar un projecte ambiciós i engrescador a la Generalitat i defensar-lo com una prioritat de la ciutat.
El creixement d'alumnat de primària tindrà un impacte notable als instituts de secundària d'aquí a pocs cursos. Com que la situació actual ja comença a arribar al límit, és urgent exigir que ben aviat comenci a veure la llum el tercer Institut d'Educació Secundària que va anunciar el Departament d'Educació fa uns mesos. Des de l'Ajuntament s'ha de seguir molt d'aprop la qüestió per evitar els problemes d'espai que es donaran si no s'actua.
Personalment també crec que és molt important reflexionar sobre l'oferta de Formació Professional que tenim a la ciutat de Vic. Hem de saber estar alerta per actualitzar l'oferta amb la vocació de respondre als interessos laborals dels nostres joves i a les necessitats del teixit empresarial, tant del sector industrial com de serveis. Àrees com la d'atenció a les persones, amb la sanitat, l'educació i els serveis socials, són filons d'ocupació en creixement. Igualment, la indústria agroalimentària i altres, són un puntal de la nostra economia que cal recolzar. Des de l'Ajuntament volem liderar aquesta qüestió i definir amb tots els sectors implicats quina oferta de formació professional s'ha de potenciar.
Una oferta de formació completa per la nostra ciutat també reclama una formació de persones adultes consolidada, amb espais adequats i recursos per assegurar la cada vegada més necessària formació al llarg de la vida. Afortunadament hem superat la necessitat d'alfabetitzar però cal seguir formant a les persones en les noves eines de coneixement. El mateix hem de dir en relació a l'aprenentatge d'idiomes: Vic ha de disposar d'una oferta més àmplia i de qualitat en el marc d'una Escola Oficial d'Idiomes. El centre actual no recull les necessitats de la gent de la nostra ciutat que té interès en l'aprenentatge de llengües estrangeres.
Per acabar, no podem deixar de banda l'educació especial, adreçada a persones amb disminucions psíquiques i sensorials. Afortunadament, la sensibilitat del Departament d'Educació quan estava dirigit per una consellera d'Esquerra va permetre que en pocs mesos resolguéssim el que durant anys no havia estat possible: disposar d'una escola d'educació especial amb tots els serveis i espais adequats, tal com tindrà l'Escola Estel quan disposi del nou edifici a l'antic Collegi Sant Miquel. Aquest és un bon exemple de gestió decidida per respondre a les necessitats de la ciutat i de la seva gent.
Com haureu pogut veure, a Vic queda molta feina per fer a favor de l'educació i des de l'Ajuntament s'ha de saber liderar aquest element clau per a la nostra ciutat. No és una frase retòrica dir que l'educació ha de ser una prioritat. Per la gent d'Esquerra, invertir en educació és invertir en cohesió social, en innovació, en coneixement, en benestar. És invertir en les persones.
Com haureu pogut veure, a Vic queda molta feina per fer a favor de l'educació i des de l'Ajuntament s'ha de saber liderar aquest element clau per a la nostra ciutat. No és una frase retòrica dir que l'educació ha de ser una prioritat. Per la gent d'Esquerra, invertir en educació és invertir en cohesió social, en innovació, en coneixement, en benestar. És invertir en les persones.
Àngel Andreu
Candidat d'Esquerra a l'Alcaldia de Vic
Candidat d'Esquerra a l'Alcaldia de Vic