La Mancomunitat La Plana ja ha complert el 34% del Pla d'Actuació

L'ens destaca els avenços en serveis públics, medi ambient i suport al teixit empresarial

Pere Medina, president de la Mancomunitat La Plana, i Xavier Rierol, vicepresident de l'ens i responsable de Medi Ambient i Acció Climàtica.
Pere Medina, president de la Mancomunitat La Plana, i Xavier Rierol, vicepresident de l'ens i responsable de Medi Ambient i Acció Climàtica.
Redacció
21 de febrer de 2025, 10:35
Actualitzat: 10:35h

La Mancomunitat La Plana ha complert un 34% del Pla d'Actuació Mancomunat (PAM) durant el primer any del seu desplegament. Aprovat per unanimitat el 2023, és la primera vegada que l'ens fixa un full de ruta d'aquestes característiques, on es fixen els objectius estratègics del mandat actual.

El PAM, fruit d'un procés participatiu polític i tècnic, engloba 132 actuacions en 18 objectius estratègics. Es va aprovar per unanimitat amb el compromís de realitzar-ne un seguiment semestral i garantir així la transparència i l'eficiència de l'ens permetent avaluar l'impacte de cada acció i ajustar l'estratègia segons les necessitats dels municipis mancomunats.

Segons Pere Medina, president de l'ens, una de les actuacions més ambicioses anunciades ara fa un any i en la que s'està treballant és la de liderar la creació de l'Associació de Mancomunitats de Catalunya –n'hi ha una cinquantena a tot el país- perquè puguin tornar a comptar amb finançament per part del Pla únic de Serveis i Obres de Catalunya (PUOSC), uns ingressos que es van deixar de rebre del 2012.

Un 34% del PAM assolit

A data 5 de febrer de 2025, La Mancomunitat La Plana ha assolit el 34% del seu Pla d'Actuació Mancomunat. Aquest document es divideix en quatre eixos: Cuidar les persones, executat al 30,1%; Cuidar els pobles, assolit al 33,6%; Cuidar l'entorn, concretat en un 44,3%; i Cuidar el progrés, completat al 28%.

Entre les accions desplegades hi ha la cooperació amb les comunitats energètiques de Tona i Balenyà facilitant suport i recursos a les llars més vulnerables. També s'han reordenat les funcions i les tasques professionals i la política retributiva de l'ens o s'ha avançat en la digitalització dels serveis, per exemple, amb la implementació d'un obituari digital.

Al mateix temps, s'ha impulsat la creació i desplegament d'una central de contractació mancomunada, s'han definit les bases per determinar el règim econòmic i les condicions per a l'adhesió de nous ens locals a la Mancomunitat.

Pel que fa a l'entorn, s'ha impulsat un estudi per a la construcció d'una planta de biogàs mancomunada i, entre altres accions sobre la gestió de residus, s'està desplegant la implementació d'una taxa justa i mancomunada a diversos municipis que formen part de l'ens. L'impulsa de l'activitat econòmica i el petit comerç també és un dels eixos pel PAM i, en aquesta línia, durant el primer any del desplegament del full de ruta s'ha iniciat el mapatge dels locals comercials buits per a reactivar el comerç de proximitat o s'han emprès accions per millorar el teixit industrial.

La Mancomunitat és un ens públic, amb personalitat jurídica pròpia, formada per 13 pobles -Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau-.