Amb solemnitat, convicció i els pèls de punta. Així esperaven a la plaça Major de Vic l'arribada de les 25 columnes vingudes d'arreu d'Osona i el Lluçanès per donar principi a la Marxa dels Vigatans, l'avantsala de la Diada de l'11-S al territori, un acte de commemoració dels fets del 1705, quan la població d'ambdues comarques marxà cap a Barcelona per a lluitar en la primera gran batalla de la Guerra de Successió.
"Plegats, sota uns mateixos objectius, en fem més forts i valents. La unió del poble i la seva determinació són forces poderoses capaces de canviar el curs de la història", reivindicava Assumpció Martínez, presidenta d'Òmnium Osona-Lluçanès, tot donant la benvinguda als centenars de participants en l'esdeveniment.
Una 22a edició marcada per la reivindicació de la llengua i la identitat catalana: "Reivindiquem el nostre dret a viure plenament en català, la nostra llengua, a sentir-la present a les escoles, institucions, mitjans de comunicació i a tot el país".
Pocs minuts abans de les 21:30, les columnes iniciaven la baixada de torxes cap a la plaça de la Catedral –on s'ha desenvolupat la part central de l'acte- dibuixant un mar de foc pels carrers del casc antic de Vic.
🔥 Comença a la plaça Major de Vic la 22a edició de la Marxa dels Vigatans
— Osona.com (@osona) September 6, 2024
A l'acte, l'avantsala de la Diada de l'11-S a #Osona i el #Lluçanès, hi participen 25 columnes procedents d'arreu d'ambdues comarques
✍🏼 @irigvinyet i 📸 @oriolclaverahttps://t.co/RVd8o3tLOdpic.twitter.com/Al5eV6THry
Centenars de persones es congregaven davant la catedral de Sant Pere, on Joaquim Forn, membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural, pronunciava unes reivindicatives paraules. "Avui, les nostres institucions estan governades per un partit espanyolista que va votar el 155" remarcava, insistint en el fet que "el nostre país només ha avançat quan hem estat capaços de compatir uns objectius entre els partits, entitats i societat civil".
"Vivim una situació injusta i anòmala", deia Forn en referència a l'exili de Carles Puigdemont, a les sentències judicials "injustes", a "l'espoli fiscal" o a l'atac "sistemàtic" de l'Estat espanyola a la llengua catalana "amb criteris pedagògics".
"Continuarem batallant per viure plenament en català i seguirem reivindicant que som una nació i que volem la independència", insistia Forn, tancant el seu discurs recitant un poema de Vicent Andrés Estellés en l'any del centenari del seu naixement.
Seguidament, un emocionant Diàleg de Compromís entre l'homenatjat d'enguany, Xavier Roviró, i l'infant, protagonitzat aquest 2024 per Abril Villanueva, de Santa Eulàlia de Riuprimer, una conversa que representa l'anhel de futur i les generacions que recolliran el llegat d'avui.
I per cloure l'acte, la magistral actuació musical d'Arnau Tordera, compositor i líder del grup Obeses, interpretant La meva llengua.
"Ho tornarem a fer", "Si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú" o exclamacions de "Visca la Terra" ressonaven a la plaça de la Catedral entre el xiuxiueig dels espectadors de la Marxa dels Vigatans, un acte emocionant i únic farcit de memòria històrica i convicció de present.