Les ocupacions i la multireincidència, principals preocupacions a Osona en matèria de seguretat

El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses de la comarca ha abordat un debat monogràfic sobre seguretat ciutadana amb la presència de cossos de seguretat i una delegació d'Interior

El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona ha celebrat un debat monogràfic sobre seguretat.
El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona ha celebrat un debat monogràfic sobre seguretat. | Arxiu
Redacció
19 de setembre de 2024, 17:30
Actualitzat: 20 de setembre, 10:57h

El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona ha celebrat un debat monogràfic sobre seguretat on els diversos municipis de la comarca han posat en comú, juntament amb els cossos de seguretat, les problemàtiques que pateixen i com abordar-les. Més enllà de les realitats diverses que viuen els diferents pobles i ciutats del territori, els representants polítics posen de manifest que "hi ha accions que haurien de ser compartides", tal com subratllava la presidenta del Consell, Mercè Cabanas.

La també batllessa de Taradell apuntava que cal obrir un debat "tranquil" al voltant de la creixent percepció d'inseguretat i "posar sobre la taula què més podem fer des dels ajuntaments".

Elena Roca, directora territorial del Departament d'Interior, present en el debat monogràfic celebrat aquest dimecres al Consell Comarcal, admetia que "la seguretat és una de les coses que més preocupen als ciutadans".

Els furts van a l'alça

Per part dels Mossos d'Esquadra participaven en el debat sobre seguretat Antoni Milla, sotscap de la regió dels Mossos d'Esquadra des del passat 1 d'agost; Josep Pericas i Xavier Crespo, cap i sotscap de l'ABP d'Osona. Entre les dades presentades pel cos, destaca que el nombre d'actes delictius a la comarca –incloent el Lluçanès- va a l'alça els darrers tres. Tanmateix, els furts són els delictes que representen la xifra més elevada (37,5% dels fets).

Pel que fa a les dades recollides a l'ABP durant el 2023 destaca: a Osona es van registrar 6.316 delictes (39 fets delictius per cada 1.000 habitants), i Vic acumula més d'un 46% dels fets de la comarca; al Lluçanès es van registrar 79 delictes (13,9 fets per cada 1.000 habitants), i Prats acumula el 40,5% dels delictes de la comarca.

Altres dades que ressonen a Osona és que, de mitjana, es registra un atestat al dia per violència de gènere. Pericas apuntava que la majoria d'agressions sexuals amb penetració es donen dins de l'àmbit de la llar. Actualment, afegia el cap de l'ABP d'Osona, a la comarca s'estan investigant dos fets en aquesta línia que no s'han pogut resoldre.

Amb tot, una de les majors preocupacions dels alcaldes i alcaldesses són les ocupacions, tot i que segons les dades de Mossos d'Esquadra més del 80% dels casos es resolen amb els ocupes deixant l'immoble.

Manlleu insisteix en una comissaria pel nord d'Osona

Entre els alcaldes que intervenien en el debat hi ha el de Manlleu, Arnau Rovira, qui reivindicava la necessitat de més agents de Mossos d'Esquadra per a la comarca amb l'objectiu d'augmentar les hores de patrullatge a tot el territori. En aquesta línia, exposava que, per exemple, el juny del 2024 el 62,7% dels fets delictius produïts a Manlleu els ha recollit la Policia Local.

Rovira apuntava que molts ciutadans d'altres municipis del nord de la comarca es dirigeixen a Manlleu per a resoldre temes de seguretat i remarca que el servei local està en tensió. En aquest sentit, el batlle manlleuenc insisteix en la necessitat d'una nova comissaria de Mossos ubicada a la capital del Ter per a donar cobertura a tots els municipis del nord d'Osona: "Com a comarca necessitem la segona comissaria".

Agents Rurals

Els Agents Rurals també van participar en el debat monogràfic sobre seguretat del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses. Entre les dades que van desgranar en destaquen les 2.800 actuacions executades durant el 2023, les més comunes de les quals tenen a veure amb la protecció de la fauna i la biodiversitat.

Pel que fa als incidís forestals a Osona, el cos destaca que les negligències en són la causa principal i un 23% són provocats. Amb tot, la comarca no es considera un punt de risc –principalment per ser humida-. Durant el que portem del 2024, s'ha cremat menys d'una hectàrea, tot i que des d'Agents Rurals posen de manifest que el canvi climàtic està augmentat el risc d'incendi.