Miquel Matavaques i Ramon Tremosa, aquest dijous dia 4 a Centelles. Foto: Toni Carrasco
"GRÈCIA JA ESTÀ AL QUIRÒFAN PERÒ ESPANYA NO VOL SABER QUE ESTÀ MALALTA"
CRÒNICA I FOTOS: TONI CARRASCO
Centelles - Ahir dijous a la sala d'actes de La Violeta de Centelles la secció local de CiU va organitzar una trobada empresarial i una conferència de Ramon Tremosa, actual eurodiputat de CiU al Parlament europeu.
A la primera part i durant unes dues hores una quinzena d'empresaris de Centelles i el seu entorn van fer un Speednetworking, xarxa de contactes empresarials. Hi havia representants de sectors tan dispars com el vènding, energies renovables, restauració, transport de mercaderies, domòtica, serveis d'impremta, etc.
En una segona part i que també es va allargar durant més de dues hores, seguida per més de setanta persones, l'economista Ramon Tramosa va fer un repàs àcid, divertit, actual, rigorós i molt entenedor de les seves experiències a Brussel•les, justament el dia en que la Borsa va fer una altra baixada important de prop de sis punts, arran dels rumors i de les comparatives de malaltia econòmica de Espanya i en la línia de Grècia i Portugal. Grècia ja està a la UVI però segons Tremosa "Espanya continua sense prendre encara mesures laborals davant la crisi i que li faran perllongar l'agonia sense pronòstic mèdic i sense anar de moment al quiròfan com ja fan els hel•lènics".
Concretament a Grècia "els sous dels funcionaris ja estan baixant un 10%"
Tremosa va fer un repàs de la situació econòmica destacant els papers dels bancs i de que encara no han aflorat el seus problemes reals. "M'alegro de que la setmana passada algun banc ja va treure a la llum part del deute de 3.500 milions, però cal tenir present que en total la banca espanyola té problema de prop de 325.000 milions i això no es pot anar solucionant anualment en petites quantitats perquè ens passarem vint anys en aquesta situació; ens està passant com al Japò que amb aquesta alegria dels bancs s'han passat 20 anys amb creixement negatiu i ara els pisos estan un 50% més barats que fa vint anys; la fórmula és treure a la venda i al preu que es pugui tot el totxo acumulat per anar eliminant deutes".
Com a exemple de la situació va dir que "els primers que sortiran de la crisi seran les zones i països més industrials com Catalunya ja que un 30% de les exportacions d'Espanya són catalanes i és aquí on es concentra bona part de la industria de la península; de sempre el nostre país, Catalunya, ha estat molt europeu i s'ha mirallat a Europa on les coses es fan bé i de forma seriosa sense voler anar a donar lliçons de europeisme a països nòrdics com intenta fer Zapatero amb la seva flamant presidència europea". En aquesta línia, l'eurodiputat va destacar que "els catalans tenen molt sentit del ridícul i els espanyols cap, segons una frase feta de Josep Pla".
Va esmentar també que les reformes laborals a Espanya poden copiar propostes com les d'Alemanya o Dinamarca on l'atur actual és de 8% i 4% respectivament i està baixant. "És insostenible tenir un atur juvenil del 43%, això no va enlloc", van sentenciar.
En quan al famós Plan Zapatero va ser molt dur en dir que "en comptes de fomentar la investigació i la educació inverteix els diners en arranjar voreres i res més, sense valor afegit i sense cap mena de futur formatiu i professional pels treballadors".
A una pregunta del públic sobre la independència de Catalunya, Tremosa, va ser molt lapidari "el dia que convoquem un referèndum oficial sobre la nostre independència, cal estar molt segurs perquè un cop el guanyem ningú ens recolzarà a Europa ni enlloc, i segurament quan passi una setmana països com Islàndia ens recolzarà, i desprès vindran els païssos nòrdics com Dinamarca, Finlàndia, Suècia, etc; estarem molt de sort, perquè ara no es porta, de que no ens entrin tancs d'algun exèrcit".
Tremosa: «Espanya no vol saber que està malalta»
L’eurodiputat de CiU al Parlament europeu fa a Centelles un repàs àcid de la situació econòmica.
Ara a portada
Publicat el 05 de febrer de 2010 a les 16:41