​Arrenca un projecte per desplegar el 5G a la Catalunya Central i impulsar noves oportunitats

La iniciativa Àrea 5G fixa com a prioritaris el sector agroalimentari, la indústria 4.0, l'habitabilitat rural i els drons

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, durant la presentació de l'Àrea 5G Catalunya Central
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, durant la presentació de l'Àrea 5G Catalunya Central | Josep M. Montaner
Osona.com
12 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:19h
Arrenca el projecte Àrea 5G a la Catalunya Central. Es tracta d'una iniciativa de desenvolupament territorial per implantar la tecnologia 5G, fer les empreses més competitives i incrementar la cohesió al territori. Es desplegarà a les comarques d'Osona, Moianès, Berguedà i Bages i se centrarà en els sectors agroalimentari, la indústria 4.0, l'habitabilitat rural i els drons. Aquest dimecres al matí s'ha presentat a Vic el projecte impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Vic i Creacció.

Tal com ha remarcat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, amb aquesta nova aposta es vol tenir tot el territori connectat, promoure el desenvolupament una nova economia digital i generar igualtat d'oportunitats arreu del territori. En aquest sentit, ha destacat que "aquesta nova economia digital permet que el poble més petit de Catalunya tingui l'empresa més gran del país".

Segons Puigneró, la tecnologia 5G és una oportunitat també per al reequilibri territorial. "Si Barcelona és la capital mundial del mòbil (amb la fira més important del sector), els municipis seran la capital en aquesta revolució digital al nostre país" ha dit. Per això, però, cal "no perdre el tren del progrés del segle XXI" i aconseguir unes infraestructures per "moure megabits" i garantir la connectivitat a tot el territori.

Aquest dimecres s'ha plantat "la llavor" d'una estratègia que ha de desenvolupar-se en els propers anys en aquestes comarques "pel que fa a infraestructura però sobretot per la innovació que porta al darrere", ha afegit Puigneró. Aquest maig començaran les sessions de treball amb els diferents agents per dissenyar projectes estratègics i, al mateix temps, accelerar el desplegament 5G per fer-los realitat.

Quatre sectors estratègics

Per a l'Àrea 5G Catalunya Central s'han escollit quatre punts estratègics: el sector agroalimentari, la indústria 4.0, els drons i l'habitabilitat rural per combatre el despoblament. Tal com ha apuntat el director general d'Innovació i Economia Digital, Daniel Marco, aquest maig es faran jornades "coworking" entre empreses, institucions públiques i centres de recerca per decidir quins són els "casos d'ús" que poden generar oportunitats amb l'ús de 5G i definir projectes concrets.
 

Durant la presentació de l'Àrea 5G Catalunya Central Foto: Josep M. Montaner


A partir d'aquí, un cop identificats els projectes, la idea és que també es treballi amb les operadores per "accelerar" el desplegament del 5G en aquestes zones més estratègiques mentre també se segueix avançant perquè la fibra, l'altra infraestructura indispensable en aquesta revolució digital, també acabi arribant a tot el territori.

En aquesta línia, el diputat president de l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany, ha destacat la importància de "sumar" esforços entre els territoris per acabar essent "més potents". El també regidor de Vic ha remarcat que, a banda de guanyar en competitivitat, també es millorarà la cohesió territorial i social. També ha avisat que cal estar "preparats" i fer el salt a la digitalització per quan arribin noves crisis en sectors potents a la demarcació, com ara l'agroalimentari.

La directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, ha detallat algunes de les potencialitats d'aquesta eina i ha afirmat que des de l'Àrea 5G també es buscaran les millors fórmules de finançament per fer realitat els projectes.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha encetat l'acte, ha destacat que aquesta iniciativa suposa un "empoderament digital" i garanteix el dret a la connectivitat per a tothom. En aquest sentit, ha apuntat que beneficiarà tots els territoris amb la promoció econòmica, retenció de talent, arrelament al territori, així com la possibilitat de fer teletreball. "Es prepara el territori per al futur", ha conclòs.

Cinquena Àrea 5G

Aquesta és la cinquena àrea 5G a Catalunya. Ja s'ha presentat a les Terres de l'Ebre, Ponent, Penedès i Camp de Tarragona, que també busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, comercial, logístic, turístic o energètic, entre d'altres. Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci.
Arxivat a