El Sindicat d’Ensenyament de CCOO d’Osona denuncia que el Departament d’Educació estalvia recursos augmentant l’esforç dels professionals de l’educació. Asseguren que, globalment, ha augmentat el nombre d’alumnes però no en canvi el nombre de professorat.
“Aquest suposat miracle però té una traducció a la pràctica més preocupant: la disminució de professorat en molts centres educatius significa reducció directa d’atenció a l’alumnat, disminució dels desdoblaments de grups i disminució d’atenció a la diversitat. A tot això cal afegir que en alguns centres s’han tancat aules d’acollida, retallat hores de vetlladors, hores de psicopedagogs, etc. I tot passa en unes aules on sovint la realitat és molt i molt complexa”, es queixen des del sindicat.
--------------
Nota de premsa
El Sindicat d’Ensenyament de CCOO d’Osona denuncia que el Departament d’Educació estalvia recursos augmentant l’esforç dels professionals de l’educació
Com ja ve sent habitual cada principi de curs escolar la conselleria d’Educació ens omple a tots de dades, sobretot quantitatives, que si augmentem de tants milers d’alumnes, que si tenim tants mestres i professors/es, que si es digitalitzen les aules, etc... Dades, dades i més dades. Se’ns dóna una impressió de normalitat i de “com anem millorant”.
No volem ser en cap cas derrotistes, ni pessimistes, però més enllà d’aquest cofoisme de l’Administració la realitat de molts centres educatius i la situació amb què enfrontem la feina, dia rere dia, molts i moltes professionals de l’educació és lluny de ser la més adient.
No cal ser un gran expert per adonar-nos que les dades del Departament grinyolen. Globalment ha augmentat el nombre d’alumnes però no en canvi el nombre de professorat.
Aquest suposat “miracle” però té una traducció a la pràctica més preocupant: la disminució de professorat en molts centres educatius significa reducció directa d’atenció a l’alumnat, disminució dels desdoblaments de grups i disminució d’atenció a la diversitat. A tot això cal afegir que en alguns centres s’han tancat aules d’acollida, retallat hores de vetlladors, hores de psicopedagocs, etc. I tot passa en unes aules on sovint la realitat és molt i molt complexa.
A Osona una quantitat significativa de centres han vist reduïda la seva plantilla, o en força casos el Departament no cobreix les reduccions de jornada. Una situació que deixa força malparats a alguns centres que ho han de resoldre, de moment, com bonament poden, i en alguns casos fins i tot amb voluntariat.
Denunciem que almenys un 70% dels centres públics d’Osona a 1 de setembre no tenia la plantilla al complet. Això no és un fet anecdòtic. Tots sabem com n’és d’important tenir, almenys a 1 de setembre, la plantilla al complet per poder planificar el curs amb garanties. És una demanda de mínims. Però per si això no fos suficient força centres han començat les classes aquest passat dl sense disposar de la totalitat de la plantilla provocant tensions als centres i dificultats per organitzar l’inici de curs en condicions.
Pel que als nomenaments volem denunciar que el nou sistema de nomenaments ha significat un retrocés important per als drets dels/les professionals. La despersonalització de l’assignació de llocs de treball significa una pèrdua de drets d’elecció per les persones interines i al mateix temps una manca d’adequació a les necessitats dels centres que han vist una vegada més un procés que es burocratitza i s’allunya dels objectius d’eficàcia. A tot això cal afegir-hi que per primera vegada el Departament oferta contractes de 10 hores (a llocs sovint a 100 km de distància) la qual cosa complica, i molt, la cobertura d’aquests llocs de treball, alhora que precaritza les condicions laborals d’aquests col•lectius.
Entenem doncs que la política del Departament és força ineficient i irresponsable i posa als professionals en moltes dificultats. Amb aquestes condicions demanar resultats de qualitat és un autèntic brindis al sol.
No entenem com en uns moments de crisi com els que estem vivint, i patint, i quan des de molts àmbits (fins i tot sovint el propi Departament) s’està insistint en la importància estratègica de la formació com una sortida adequada a la crisi, és del tot incomprensible que es retallin recursos en educació.
Osona, 16 de setembre de 2009
Sindicat d’Ensenyament de CCOO d’Osona