
- El consell directiu de Caixa Manlleu va aprovar ahir una proposta de fusió amb Caixa Sabadell i Caixa Terrassa.. Hi va haver unanimitat al consell? Va ser llarg el debat?
- Al consell ja se n'havia parlat diverses vegades, sobre una possible fusió. Per als seus components no era cap novetat inesperada. Tothom tenia clara la conveniència d'arribar a una fusió, i la idea ja estava assumida. Es veia clar el camí perquè no hi havia alternatives. L'única tria a fer era la de decidir amb qui ens fusionàvem. Però la decisió de quedar-nos sols o no ja era massa arriscada per ser plantejable.
- Podia ser delicada la situació econòmica de Caixa Manlleu d'aquí un temps?
- La situació actual de l'entitat és bona. Però el context financer nacional i internacional és el que és, no som nosaltres qui l'elegeix. I la tendència a la globalització, així com la retallada previsible dels marges de negoci, obliguen a anar cap a unes entitats de dimensions més grans.
- Ha estat una fusió aconduïda des dels poders polítics i econòmics?
- El que puc dir és que el Banco de España fa anys que defensa les concentracions de bancs i caixes per guanyar força i eficiència.
- Estalviar costos i optimitzar despeses. Aquesta seria la clau?
- El gran problema de les entitats petites és mantenir uns serveis centrals molt dimensionats, que costen molts diners i que tant poden gestionar una caixa com la de Manlleu o una altra que sigui deu vegades més gran.
- Hi ha data de celebració de l'assemblea general que ha de rubricar la proposta del consell aprovada ahir?
- Per ara no hi ha data. De fet, tot just acaba de començar el procés real de fusió, perquè fins ara tot havien estat converses i apropaments, però sense cap base efectiva. La negociació formal arrenca ara
- Com es portarà la negociació?
- Hem constituït distintes comissions sectorials: oficines, recursos humans, serveis tecnològics, etc. Treballaran cada tema i enllestiran una proposta.
- Quan estaran disponibles les propostes?
- Algunes més aviat i d'altres més tard. Preveiem que sigui cap a final de setembre i durant l'octubre. Llavors és quan es convocaran les respectives assemblees generals.
- En quins termes es mantindrà la marca Caixa Manlleu dins la futura caixa unificada?
- Nosaltres volem que es conservi dins la zona històrica d'implantació de la nostra entitat: mantenir-la a les oficines i a l'Obra Social.
- De forma purament simbòlica o amb un marge de maniobra efectiu?
- L'Obra Social es decidirà a nivell territorial local, a través d'uns consells i una direcció territorials. Que també tindran funcions pel que fa a la gestió del negoci financer.
- Està dient que la política de la futura "Unió de Caixes Catalanes" a Osona es decidirà per un organisme de base osonenca dins l'entitat?
- Efectivament, crec que sí. La nostra voluntat és que la major part de l'operativa de la zona històrica de Caixa Manlleu es pugui resoldre des d'aquí.
- On seran ubicats els serveis centrals de la futura unió de caixes?
- Segons les seves tasques específiques, es repartiran entre les tres seus. Els sistemes informàtics poden residir en un lloc i d'altres àrees específiques en uns altres. No tenen perquè estar plegats en una mateixa ciutat.
- Vol transmetre algun missatge als clients de Caixa Manlleu en aquest moment?
- Un missatge de tranquil·litat. A través d'aquesta fusió mantindrem tot el que tenia de bo una caixa petita -pel que fa al tracte humà i l'atenció personalitzada- i guanyarem en termes d'eficiència, incrementarem els fons per a l'Obra Social i guanyarem força a l'hora de moure'ns i negociar operacions en els mercats. Aquest no ha de ser un dia de tristesa sinó de satisfacció: la comarca no perd una institució amb mes d'un segle d'història, sinó que la reforça integrant-se en un conjunt més gran.(M. M.)
(Foto: Adrià Costa - Arxiu)