El projecte pilot posat en marxa l'any passat va servir per posar les bases d'un model de treball específic, continuat en el temps i especialitzat en l'atenció a les persones amb trastorns de salut mental per evitar la discriminació sòciolaboral i superar els obstacles que dificulten la seva normalització en el mercat de treball.
Els principis que inspiren la xarxa d'OTLs es basen en una perspectiva àmplia del concepte d'inserció laboral, una cobertura del servei que abasti tota la província, la integració de les OTLs en els Serveis Locals d'Ocupació amb el reforç de la seva capacitat tècnica i econòmica, i el foment de la prospecció empresarial per tal d'ampliar les possibilitats d'inserció d'aquest collectiu en el mercat de treball.
-------
NOTA DE PREMSA
La Diputació impulsa una xarxa de 15 oficines perquè les persones amb trastorns de salut mental trobin feina
El diputat de l'Àrea de Desenvolupament Local de la Diputació, Teo Romero, i els representants de 15 entitats locals de la província van signar ahir els convenis per treballar conjuntament dins de la Xarxa d'Oficines Tècniques Laborals (OTLs). La inversió per les 15 OTLs aquest 2007 és de 567.529,94€.
Les Oficines Tècniques Laborals (OTLs) són uns serveis d'atenció personalitzada adreçats a persones amb trastorns de salut mental per contribuir al seu accés i permanència en el mercat de treball. L'Àrea de Desenvolupament Local de la Diputació impulsa una xarxa de 15 OTLs, quatre més que l'any passat, amb els ajuntaments de Badalona, Cerdanyola del Vallès, L'Hospitalet, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant boi de Llobregat, Sant Boi, Santa Coloma de Gramenet, Granollers i Vilanova i la Geltrú, els consells comarcals de l'Alt Penedès, Maresme, Osona i Anoia, i el Consorci d'Iniciatives Cercs-Berguedà.
La xarxa de les OTLs destaca per la voluntat d'individualització dels itineraris, el recolzament personal, l'accessibilitat i la formació adequada dels professionals que participen al servei. El projecte està especialitzat en l'atenció a les persones amb trastorns de salut mental per evitar la discriminació sòciolaboral i superar els obstacles que dificulten la seva normalització en el mercat de treball.
L'OTL d'Osona durant el seu primer any de funcionament aconsegueix inserir laboralment al 60% dels seus usuaris
Al setembre del 2006 va néixer a Vic l'Oficina Tècnica Laboral d'Osona (OTL) amb l'objectiu d'ajudar a la normalització sociolaboral de persones amb malaltia mental.
L'OTL d'Osona respon a un conveni signat entre el Consell Comarcal d'Osona i la Diputació de Barcelona i està integrada en el Servei d'Inserció Laboral de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic.
Després del primer any de funcionament de l'OTL d'Osona, 87 persones motivades laboralment però amb diverses dificultats per trobar feina i sovint amb sentiment d'exclusió, s'han pogut beneficiar del servei. El treball dut a terme amb els usuaris, les famílies i les empreses, s'ha vist reconegut amb l'assoliment de 61 insercions, un 85% en empreses normalitzades.
Gràcies a la inserció laboral d'aquestes persones, les seves famílies han deixat de veure a casa un malalt ja que el treball ha normalitzat la seva vida, i els ha acceptat en una societat que dóna poques oportunitats als que semblen diferents.
A través de dinàmiques grupals i sessions individuals d'orientació i formació s'ha treballat per afavorir la normalització d'aquestes persones inicialment excloses del treball. La sensibilització al teixit empresarial i la difusió de les capacitats dels afectats han estat altres accions dutes a terme per l'OTL.
L'OTL d'Osona continuarà treballant per ajudar a superar les dificultats pròpies de les malalties mentals i les barreres, obstacles i perjudicis que es troben les 1170 persones de la comarca d'Osona que al 2006 tenien el reconeixement de discapacitat per malaltia mental i a la resta que les pateix o ha patit però no han tramitat el certificat de disminució.