​El 89% de la població de Manlleu participa en el porta a porta

La vila assoleix bones xifres un any després de la implementació del nou model i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, la posa com a "exemple" per altres municipis d'Osona, especialment per Vic

15 de novembre de 2023, 16:38
Actualitzat: 23 de novembre, 10:38h
Manlleu celebra el primer any de la posada en marxa del porta a porta amb bones xifres.
Manlleu celebra el primer any de la posada en marxa del porta a porta amb bones xifres. | Irene Giménez
Aquest novembre ha fet un any que Manlleu va implementar el nou model de gestió de residus mitjançant el porta a porta, una acció en part possible gràcies a la injecció d'1,2 milions d'euros per part de l'Agència de Residus de Catalunya i que s'emmarca dins de l'estratègia del consistori –el sortint i l'actual- per fer front a l'emergència climàtica.

365 dies durant els quals s'han impulsat diferents accions com l'obertura de l'Oficina del Porta a Porta, la presència d'educadors ambientals o l'APP Sobren per gestionar incidències o sol·licituds, s'ha posat en marxa el nou servei de deixalleria mòbil o s'han dut a terme visites als domicilis per fer pedagogia. També s'ha aplicat la taxa de residus basada en el pagament per generació –qui més recicla menys paga- o s'han tramitat 141 expedients sancionadors amb multes de 100 a 200 euros, entre altres.
 

Un "exemple de país"

L'alcalde de Manlleu, Arnau Rovira, posa en valor que la capital del Ter "va ser pionera" en la implementació d'aquest model de recollida de residus com a municipi de mida mitjana i detalla que un any després de l'arrencada del porta a porta s'ha assolit un 84% de recollida selectiva, un 11% més respecte del sistema de contenidors anterior.

Rovira explica que fa una setmana que funciona la nova pàgina web Manlleu.recitty.com, un portal públic que, en el cas dels residus, permet a l'usuari conèixer a temps real a on s'està fent la recollida, per on passen els camions del porta a porta, on s'està efectuant la neteja de l'espai públic o veure la petjada de carboni que emeten els vehicles municipals implicats en el servei.
 

Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya, i Arnau Rovira, alcalde de Manlleu. Foto: Irene Giménez


"Sobren motius per posar Manlleu com a exemple de país", apunta Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya. En aquesta línia, remarca els grans resultats que s'estan assolint al municipi i la implicació de la ciutadania per tirar endavant la recollida selectiva de residus mitjançant el porta a porta.

Peraire insisteix que la capital del Ter ha de ser "el far" d'altres localitats de la comarca, especialment per a Vic: "La capital d'Osona hauria d'implementar pròximament un model d'alta eficiència, i té en Manlleu un exemple per treballar-ho".
 

El porta a porta de Manlleu, en dades

La vila ha assolit un 84% de recollida selectiva, un 11% més respecte del sistema de contenidors anterior. Després d'un any de la implementació d'aquest model, un 89% de la població participa en la recollida de residus amb cubell xipat, s'ha reduït un 13,94% la producció de residus municipal, s'ha millorat la qualitat de les deixalles recollides i reduït un 71% els abandonaments de mobles i trastos vells a la via pública.

D'altra banda, la quota variable que s'aplica a la taxa d'escombraries –el pagament per generació- ha tingut un abast del 57%, o el que és el mateix, el 57% de la població tindrà algun recàrrec a la quota.

Noves accions per continuar avançant

Des de l'Ajuntament de Manlleu preveuen continuar treballant en el porta a porta amb noves accions com la revisió del Reglament regulador del servei de recollida de residus municipals –les noves ordenances pel 2024 ja contemplen, per exemple, l'augment de l'import de les sancions lleus, que passen de 200 a 750 euros-, la revisió de la taxa justa de residus o la instal·lació d'una càmera de vigilància a l'exterior de la deixalleria.

D'altra banda, a finals del gener del 2024 haurien de finalitzar les obres d'ampliació de la deixalleria municipal, a on s'està ampliant la superfície per potenciar la reutilització de residus i acceptar-ne noves tipologies com l'amiant. Aquestes actuacions tindran un cost total de 653.400 euros, dels quals 144.890,34 euros (el 22,17%) procedeixen d'un ajut de l'Agència de Residus de Catalunya.

Nova flota de vehicles per fer front a l'emergència climàtica

El 100% de la flota de vehicles de neteja viària de Manlleu –un total de vuit vehicles- és elèctrica així com els vehicles auxiliars, que també disposen de la tecnologia necessària per al control dels serveis a temps real a través del portal web i el càlcul de la taxa de residus basada en el pagament per generació.

D'altra banda, els cinc camions recol·lectors del porta a porta funcionen amb gasoil, però incorporen elevadors elèctrics que contribueixen a reduir 17,5 tones de CO2 l'any. Tot plegat, una millora pel que fa als contaminants i també als sorolls, explica Montse Bosch, delegada de la zona d'Osona i Girona de Prezero España, l'empresa adjudicatària del contracte de recollida de residus i neteja viària a Manlleu.
 

Un dels vehicles elèctrics de la flota municipal de Manlleu. Foto: Irene Giménez