El Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona commemora els 30 anys

La consellera Capdevila revela que cada dos dies es diagnostica un nou cas de trastorn mental a Osona

Publicat el 16 d’octubre de 2009 a les 18:37


La commemoració dels trenta anys d’existència del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona ha omplert aquest divendres, dia 16,  la sala Marià Vila d’Abadal del Sucre de Vic amb professionals, usuaris dels serveis assistencials, familiars i amics que volien estar presents en aquesta jornada de reconeixement a un col·lectiu que, malgrat la creixent sensibilitat dels darrers anys, encara pateix d’una marginació no escrita en molts àmbits socials.

L’acte commemoratiu –presidit per la consellera d’Acció Social, Carme Capdevila- coincidia amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que s’esqueia el passat 10 d’octubre, i que per iniciativa del Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic compta a Osona amb un programa d’activitats que s’estan celebrant durant els mesos de setembre i octubre.
 
En els seus parlaments, els càrrecs públics que formaven la taula van posar de manifest el caràcter pioner que Osona ha tingut en aquest àmbit. El delegat del Govern, Jordi Fàbrega, va fer una crida a foragitar l’egoisme de la nostra societat “perquè encara que ens pensem que podem resoldre els nostres problemes sols, això no és cert”. Miquel Arisa, president del Consell Comarcal i de la FCMPO, va lloar la tasca portada a terme pels professionals del servei en tots aquests anys.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, en un to molt emotiu, va reivindicar el servei als més necessitats amb paraules de lloança cap al vídeo que, elaborat pels propis usuaris, recull el dia a dia del servei,  i va referir-se a la reivindicació de nous terrenys per agrupar tots els serveis de salut mental comunitària, que “la Mercè Generó, del Centre Mèdic Psicopedagògic, em demana cada vegada que em veu, i la regidora Gràcia Ferrer em reclama cada mitja hora”.  També hi era present el director dels serveis territorials del Departament a Barcelona, Josep González-Cambray.

Un dels moments mes intensos de l’acte va ser la projecció d’un audiovisual realitzat pels propis usuaris del Taller de Cinema La Nau, de la Fundació CMPPO. El vídeo mostrava la tasca assistencial de l’organització a partir de les vivències i el relat de les persones que hi són ateses. D’altra banda, al vestíbul del Sucre, es podia visitar l’exposició feta pels assistents al taller de fotografia del Club Social El Pedrís.

La consellera Carme Capdevila va fer un extens balanç de les actuacions que el seu Departament ha impulsat a Osona en favor de les persones amb problemes de salut mental. Posteriorment, va oferir-se una curiosa i atractiva performance, consistent en un concert musical acompanyat de l’elaboració de dibuixos en temps real, a càrrec d’Antoni Ortiz. Amb la música de fons, els assistents podien veure a través de la pantalla com l’artista il•lustrava la història del CMPPO en una sèrie de vinyetes que culminaven amb l’entusiàstic lema de “Visca la vida!”.

El balanç i els projectes de la consellera Capdevila

Cada dos dies diagnostica una persona amb malaltia mental a Osona. Actualment, a la comarca ja són 1.421 les persones que pateixen algun trastorn d’aquest tipus. Les dades les va donar a conèixer la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, durant el seu parlament en la celebració del 30è aniversari del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona.
 
La consellera Capdevila ha explicat que l’any passat hi havia a Osona 1.312 persones afectades per alguna malaltia mental. Això significa que en els sis primers mesos de l’any s’han diagnosticat 109 nous casos, que representen una mitjana d’un cas cada dos dies. Davant d’aquesta situació, Capdevila ha insistit en la necessitat de posar en marxa recursos especialitzats que garanteixin l’atenció a aquestes persones i abastin tot el territori per garantir la igualtat d’accés a aquests serveis.
 
L’instrument que el Departament d’Acció Social ha posat en marxa per garantir-ho ha estat la cartera de serveis socials. Aquest catàleg estableix 7 tipus de prestacions especialitzades per a les persones amb malaltia mental, dues de les quals estan garantides per llei: la plaça residencial per a persones en situació de dependència i el servei de tutela, al qual s’acullen actualment 16 persones a la comarca.
 
La resta de prestacions, subjectes a disponibilitat pressupostària, corresponen al servei de suport a l’autonomia a la pròpia llar, al servei de llar residència, al de llar amb suport, club social i servei prelaboral.
 
Servei de suport a l’autonomia a la pròpia llar: ofereix orientació i suport a les persones amb malaltia mental amb necessitats de suport que viuen soles o bé conviuen amb altres persones i que en alguns aspectes plantegen necessitats que no poden satisfer per elles mateixes. L’any passat, el Departament d’Acció Social i Ciutadania va finançar amb 111.137 euros el desenvolupament d’aquest servei.
 
Servei de llar residència: es tracta d’un servei residencial temporal o permanent on s’atenen persones amb malaltia mental de llarga evolució per facilitar-los un entorn substitutiu a la llar adaptat a les seves necessitats d’assistència per potenciar la seva autonomia personal i social i afavorir la integració en la vida comunitària.
 
El 2005 Acció Social va posar en servei 30 places d’aquest servei a Manlleu, convertint-se en la primera llar residència pública d’aquestes característiques a tot Catalunya. El pressupost de funcionament l’any passat va ser de 642.119 euros.
 
Servei de llar amb suport: són pisos on conviuen entre tres i cinc persones que disposen d’un suport extern eventual i té per objectiu potenciar l’autonomia personal i social en un entorn normalitzat. Acció Social disposa actualment d’un pis de 6 places a Vic, al qual va destinar l’any passat 20.060 euros. La programació territorial fins el 2012 preveu la creació de quatre noves places d’aquest servei.
 
Clubs socials: és un servei destinat a promoure l’esbarjo i l’ús del temps lliure com a factor integrador i rehabilitador per a la inclusió social de les persones amb discapacitat derivada de malaltia mental. A Vic, Acció Social va destinar l’any passat 102.863 euros al club social El Pedrís, un 48% més que el 2007. La intenció és posar en marxa un altre club social en l’horitzó del 2012.
 
Servei prelaboral: en aquests equipaments es treballa la capacitació en habilitats personals i socials de persones amb malaltia mental de llarga evolució per tal d'incorporar-se posteriorment al món laboral. Acció Social va destinar l’any passat 188.978 euros al manteniment de les 25 places que hi ha a la comarca.
 
La programació territorial vol millorar l’oferta existent
 
La voluntat del Departament d’Acció Social i Ciutadania pels propers anys és la d’ampliar la cobertura d’aquests complint les directrius establertes al Pla director de salut mental. Per això, la programació territorial fins el 2012 elaborada pel Departament preveu la promoció en aquests tres anys de 14 noves places (10 prelaborals i 4 de llar amb suport) i un club social a Osona. Aquestes actuacions permetran ampliar l’oferta especialitzada per a persones amb malaltia mental existent en l’actualitat passant de 61 places a 75 i d’un club social a dos.
 
A aquesta oferta, caldrà afegir les 45 places de residència assistida per a persones amb trastorn de conducta que la Fundació Vella Terra promou a Gurb.




- Els actes de celebració d'aquest divendres