El conseller Baltasar inaugura a la UVic la jornada de treball de les Escoles Verdes

Publicat el 26 de març de 2009 a les 17:24
“Per l’Ajuntament de Vic ja és una tradició la realització de diverses actuacions mediambientals, així com també la col•laboració amb les escoles” ha explicat Mercè Vidal i ha remarcat la importància de donar suport a projectes com aquest. En aquesta mateixa línia, Assumpta Fargas també ha assegurat el suport de la Universitat de Vic en aquest tipus d’iniciatives.

Alumnes de diferents centres educatius de Vic i d’Osona han assistit a la inauguració del Fòrum, els quals aquesta mateixa tarda faran un recorregut per diversos itineraris ambientals de Vic. “Reutilitzar i reduir el nombre de deixalles ha de ser un compromís per vosaltres”, ha demanat Joaquim Núñez als estudiants.
 
Escoles Verdes és un projecte conjunt del Departament de Medi Ambient i Habitatge i del Departament d’Educació, que enguany compleix 10 anys. El programa d’aquest any està dedicat a la incorporació de la dimensió ambiental dels centres, la promoció la participació de la comunitat educativa en la millora de l’actor i la contribució de l’intercanvi  d’experiències entre diferents escoles.   “Les escoles estan forjant els futurs dirigents de la societat, per això és tan important inculcar-los els valors per la preservació del medi i la natura”, ha assegurat el conseller Francesc Baltasar.
 
 
L’adhesió de qualsevol centre al projecte Escoles Verdes dura dos anys lectius. En primer lloc és necessari la elaboració d’una diagnosi ambiental que sigui el punt de partida. Seguidament, es redacta el pla de cohesió ambiental, que especifica les diverses accions ambientals que farà l’escola i que s’hauran d’aplicar al llarg de dos cursos. Una auditoria per la comprovació de l’aplicació del pla és el pas previ per a l’obtenció del distintiu d’Escola Verda. A partí d’aquest moment, cada any s’haurà de redactar un nou pla per poder renovar el distintiu.

Pel que fa a la ciutat de Vic, el centre educatiu que té aquest distintiu és l’Escorial. Mentre que els col•legis Pare Coll i Sant Miquel dels Sants ja s’han adherit al projecte i estan en la fase prèvia d’obtenir-lo.

Al matí, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha rebut el conseller. El conseller ha signat al llibre d’honor de l’Ajuntament de Vic i ha mantingut una reunió amb l’alcalde.
 
---------------
Baltasar destaca el paper de l'escola per transmetre a les futures generacions el respecte pel medi
Marc Riera Morató // ACN

Vic (ACN).- El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, considera que és 'inconcebible' planificar un sistema educatiu on no es contempli la millora i l'eficiència ambiental. El conseller ha dit que l'educació ambiental a l'escola ha de guiar el treball perquè la generació futura estigui educada en els valors de 'preservació' i 'conservació' del medi.
 
El representant del Govern ha inaugurat aquest dijous a Vic la cinquena trobada territorial d'Escoles Verdes. En aquesta trobada, que es fa a la universitat de la capital osonenca, hi participen representants de 41 centres d'Osona, el Bages i el Berguedà que tenen la distinció acreditativa de centres on s'apliquen pràctiques mediambientals sostenibles.
 

Aquest any, el programa escoles verdes celebra el desè aniversari de la seva creació. El titular de Medi Ambient fa una valoració molt positiva del programa. Baltasar assegura que aquest ha servit per 'compartir experiències' ambientals entre els diferents centres que tenen el distintiu. En aquest sentit, el conseller Baltasar ha destacat que després de l'èxit d'aquesta experiència l'objectiu passa perquè es creï una Xarxa d'Escoles cap a la Sostenibilitat on el medi sigui l''element referencial' del seu treball conjunt.
 
Per Francesc Baltasar el propi concepte d'escola 'equival' també a medi ambient. El conseller admet que, en casos com la sequera de l'estiu passat, una bona consciència mediambiental pot contribuir a afrontar i combatre situacions adverses. Pel titular de Medi Ambient, aquesta educació sobre l'entorn natural és clau perquè en l'actual escola s'estan formant 'els futurs dirigents' i per tant és important que aquests 'valors' s'integrin.
 
Aquests fòrums s'organitzen cada dos anys per promoure la participació activa i l'intercanvi d'experiències entre les diferents escoles. En el cas de la trobada que s'ha fet a Vic, hi han assistit un total de 66 mestres i 68 alumnes de les 41 escoles de les tres comarques interiors. Entre les iniciatives que s'han presentat, hi ha la Setmana del comerç responsable del col•legi Escorial de Vic, un projecte sobre l'alimentació saludable de l'IES Lluís de Peguera de Manresa o un treball a l'entorn dels ocells que es poden veure al pati del centre realitzat per el CEIP El Rocal de (Montesquiu).
 
Anna Fabré, alumne de sisè de primària de l'Escola El Gurri del barri de Mont-rodon de Taradell, ha presentat conjuntament amb el seus companys un projecte per ensenyar a fer essència de saüc. Aquesta essència es feia servir antigament, segons explica ella mateixa, per curar 'els refredats i el mal de coll'. El procés recuperat del que feien 'les nostres àvies' es fa agafant una cassola de terrissa, un drap de lli amb el que es cobria el saüc i s'hi aplica escalfor de brasa. Actualment aquest procés es podria fer amb una planxa perquè és 'molt més fàcil'.
 
De cara al curs vinent, aquesta escola prepara un treball per recuperar el cultiu de ceba agre que els ha explicat un pagès de la zona. L'objectiu es plantar-la al pati de l'escola el mes d'abril i poder-ne compartir els resultats en una propera trobada. 
 
L'Anna assenyala que en el seu centre s'aplica el respecte amb el medi ambient amb el reciclatge de paper i altres materials o fent compostatge. També s'intenta racionalitzar el consum elèctric per il•luminació o s'aprofiten els papers de la fotocopiadora per 'fer-hi operacions' en la banda del full que no està impresa. 
Â