El nord d'Osona recupera la normalitat després de les fortes tempestes

El subministrament de llum torna a Manlleu i la Vall del Ges, després d'un incident que s'ha allargat quatre hores i ha afectat 10.000 persones | Un llamp cau a sobre d’una nau a Torelló i uns arbres esclafen dos cotxes a Manlleu | Restablert el trànsit de trens entre Manlleu i Torelló

Redacció Osona.com
04 d'octubre del 2013
Un arbre arrencat.
Un arbre arrencat. | Albert Alemany
Un home treballa per treure un arbre que ha caigut sobre un cotxe a Manlleu Foto: Adrià Costa

Uns arbres han caigut sobre dos cotxes a Manlleu. Foto: Albert Alemany  

Pati de la nau on ha caigut el llamp. Foto: Albert Alemany

La nau on ha caigut el llamp. Foto: Albert Alemany

***A la dreta, espectacular obertura al sostre de la nau de Torelló, provocada per un llamp /Albert Alemany
*** A sota, l'Avinguda Roma de Manlleu, inundada / David Aceiton lopez ‏@aceiton86

Les tempestes, tal com s’havia previst , han arribat amb força aquesta tarda a la comarca d’Osona, en alguns punts acompanyades d’aparell elèctric i de calamarsa. Les pluges han estat breus però molt intenses, al voltant de les sis de la tarda, i han causat seriosos problemes, sobretot al nord d’Osona, a zones com el Voltreganès, Vall del Ges,  Guilleries i Collsacabra. Des d'alguns àmbits meteorològics es parla que podria haver estat un esclafit.

Així, algunes poblacions, com Vilanova de Sau, Santa Cecília de Voltregà, Torelló, Sant Vicenç de Torelló o Manlleu s’han quedat unes hores llargues sense electricitat. La cobertura de telèfon també s'ha tallat a estones.

Segons ha informat Endesa, a conseqüència de les intenses pluges, la manca de subministrament elèctric a Torelló ha arribat a afectar  5.400 abonats, i a Manlleu, 4.900. Els tècnics de la companyia han localitzat la incidència de manera ràpida  i han procedit a la seva reparació.

L'electricitat ha tornat pocs minuts abans de les nou del vespre a l'Esquirol, Sant Pere de Torelló, Vidrà, Vallfogona i Sant Pau, segons ha informat l’empresa Estabanell.

A les onze de la nit, la situació ja està gairebé normalitzada tant a Torelló com a Manlleu, i l'electricitat ha arribat de nou de manera progressiva a les zones afectades, tal com han informat a Osona.com els respectius alcaldes de les dues poblacions, Santi Vivet i Pere Prat. A Torelló, en aquesta hora de la nit, quatre després del tall, només queda sense electricitat una zona del carrer Rocaprevera i algun altre punt on s'hi ha portat un generador. A Manlleu, estan sense llum una zona de l'Avinguda Roma i del carrer de la Pau. Els tècnics encara hi estan treballant.

Destrosses diverses

A Torelló ha caigut un llamp sobre una nau de l’empresa Can Ravert, al carrer Melianta, 12. Hi ha fet una obertura d’uns 10 metres quadrats però l’estructura no corre perill d’ensorrar-se. També ha fet caure les bigues i les teules al pati, causant destrosses en alguns dels vehicles que hi havia aparcats i a pals de llum de la rodalia. No hi ha hagut ferits, tot i que en aquell moment, a dins, s'estaven celebrant dues reunions.

La pluja també ha obligat a suspendre una xerrada a Rocaprevera i el concert de Roger Usart al Cirvianum. "Han estat 20 minuts de pluja molt intensos", explica l'alcalde.

Pel que fa a Manlleu, un arbre ha caigut al damunt de dos vehicles estacionats al carrer Montseny, al costa del cementiri, i també ha malmès la porta d’entrada a la finca número 92. En aquesta població, també s’han trencat alguns vidres i hi ha hagut petites inundacions. Una d'elles a l'Avinguda Roma, que s'ha hagut de tallar perquè un arbre ha caigut a sobre d'uns fils d'electricitat i ha provocat espurnes. Els supermercats Mercadona i Esclat de Manlleu s'han hagut de tancar perquè han quedat inundats. Els accessos a la població, com la carretera de la Gleva, han patit durant una estona un trànsit molt lent, a causa dels arbres caiguts a la calçada.

"Sort que ha durat poc. Ha fet un vent molt fort", explica Pere Prat, que mostra la seva satisfacció perquè no hi ha cap ferit entre la població. "Aquesta nit ens hem concentrat en treure els arbres del carrer i demà el matí continuarem la neteja més a fons", ha afegit.

Uns arbres caiguts a Manlleu. Foto: Albert Alemany

Calamarsa a Torelló Foto: Albert Alemany

A Roda de Ter també s'han produït desperfectes, amb un cop de vent màxim de 118 km/h, segons informa Meteo Roda de Ter. També es detecten petits desperfectes a Sant Pere de Torelló, segons un periodista desplaçat a la zona.

A Olost, al mig del poble, també han volat moltes teules que s'han escampat pels carrers.
 
El més fort del temporal s'ha anat desplaçant cap a la costa i el temps ha millorat amb el pas de les properes hores. Al sud d’Osona ha plogut cap el tard, però amb menys intensitat.

La circulació de trens de la línia R3 entre Manlleu i Torelló ha quedat restablerta als volts de les deu de la nit, després d'haver estat tallada durant unes hores per un arbre que havia caigut a la catenària. Durant aquest període, Adif ha establert un transport alternatiu entre Torelló i Manlleu per carretera, amb autobusos.

Els bombers miren un cotxe amb destrosses, a Torelló. Foto: Albert Alemany